Flying Revue vydává novou knihu Jiřího Pruši a speciál o meteorologii

24.11.2020

Flying Revue vydává novou knihu Jiřího Pruši a speciál o meteorologii
Flying Revue vydává novou knihu Jiřího Pruši a speciál o meteorologii (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pilot a letecký publicista Jiří Pruša vydává novou knihu Svět z nebe. Na 776 stranách čtenáři najdou 2 200 fotografií a spoustu zajímavého leteckého obsahu, mj. popisy kritických letových situací. Ve Flying Revue také vyšlo speciální číslo věnované letecké meteorologii.

Kniha Svět z nebe autor Jiří Pruša
Nová kniha Svět z nebe pilota a leteckého publicisty Jiřího Pruši

„Knihu Svět z nebe jsem připravil především pro to, abych mohl zájemcům předat co nejvíc zkušeností i radosti, které jsem získal během leteckých expedic do řady zemí světa. Jsou to zkušenosti získané například přistáními na více než 850 sportovních, dopravních, travnatých, asfaltových, písečných, horských, pouštních a jiných letištích na několika kontinentech. Jsou to zkušenosti z letu v různých meteorologických i klimatických podmínkách nad mořem, horami nebo pouští. Abych je všechny získal, strávil jsem za kniplem asi tři tisíce VFR letových hodin a prožil jsem také pár složitějších situací,“ říká autor Jiří Pruša.

Do knihy vložil, kromě jiného, také popisy kritických letových situací, které dosud nikomu ani nevyprávěl ani o nich nepsal. „Došel jsem totiž k tomu, že jsem už dostatečně starý na to, abych si nemusel lámat hlavu s tím, co si kdo o mě pomyslí, nebo co o mě řekne. Kniha bude obsahovat několik tisíc fotografií a její vydání je poměrně nákladná záležitost, která nám neumožňuje nechat vytisknout knihu ve větším počtu výtisků na sklad. Proto ji budeme nabízet jen v omezeném nákladu na objednávku,“ dodal Jiří Pruša. Knihu lze za 1 400 Kč objednat zde, členové klubu Flying Revue mají tradiční slevu 5 %.

Praktická letecká meteorologie pro piloty - B Meteo

Dalším aktuálním počinem Flying Revue je vydání „speciálu“ B Meteo se sborníkem článků o letecké meteorologii. „Kromě toho, že letecká meteorologie má na bezpečnost letectví zcela zásadní vliv, jsme jej vydali i proto, že ÚCL označil předmět meteorologie za největší problém u pilotních zkoušek, kde z něj propadá nejvíce adeptů,“ vysvětluje svou motivaci Jiří Pruša.

Chápání, dobrá znalost a respektování meteorologie může zásadním způsobem přispět ke zvýšení bezpečnosti létání. „K tomu, abychom však mohli počasí a jeho vývoj správně vyhodnotit, předpokládat a na základě toho udělat správná rozhodnutí, nám nejlépe pomůže profesionál a sportovní pilot Jacek Kerum, který se letecké meteorologii věnuje celý svůj profesní život. Jeho odborná, publikační, přednášková i pilotní historie dávají záruky, že jak jeho znalosti a zkušenosti, tak schopnost výkladu meteorologických jevů jsou na té nejvyšší úrovni,“ dodává Jiří Pruša.

Podle jeho slov by čtenáři měla tato publikace pomoci účinně pracovat se schopností tzv. meteo orientace, což bez chápání základních meteorologických jevů, o nichž se ve speciálu také dočte, není možné. Speciální vydání lze za 275 Kč včetně poštovného objednat zde, pro členy klubu Flying Revue bude nákup opět se slevou.

B Meteo Praktická letecká meteorologie pro piloty
Speciální vydání B Meteo je praktická letecká meteorologie pro piloty

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář