Nedaleko letiště Chomutov vzniká nový nebezpečný prostor

17.03.2021 1 příspěvek

Nedaleko letiště Chomutov vzniká nový nebezpečný prostor
Nedaleko letiště Chomutov vzniká nový nebezpečný prostor (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na stránkách Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) byl zveřejněn návrh opatření obecné povahy (NOOP), který se týká nově zřizovaného nebezpečného prostoru LKD8 Otvice. Nový prostor se nachází přibližně dva kilometry severně od letiště Chomutov (LKCH).

Prostor je ve tvaru kruhu o poloměru 0,5 NM se středem na souřadnicích 50° 29' 19,4" severní šířky, 13° 27’ 49,3" východní délky. Vertikální hranice prostoru je od zemského povrchu (GND) do 1 000 ft AGL a platnost LKD8 Otvice je 24 hodin denně.

Zajímavé je, že prostor zasahuje do publikavaných okruhů chomutovského letiště, provozovatel proto s ÚCL o vytyčení prostoru a jeho dopadech nadále jedná.

Prostor LKD8 nedaleko letiště Chomutov.
Prostor LKD8 nedaleko letiště Chomutov.

Důvodem zřízení nebezpečného prostoru je nová kompresní stanice plynovodu, u které existuje možnost nenadálého výronu zemního plynu. Ze stejného důvodu jsou již delší dobu vytyčeny nebezpečné prostory LKD1 - Kralice nad Oslavou, LKD2 - Kouřim, LKD3 - Břeclav a LKD5 - Veselí nad Lužnicí.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Prostor

19.03.2021 v 20:11 Jan Švestka

Jest zvláštní, že tento prostor byl projednán s LAA, ÚCL a Aeroklubu Chomutov, v jehož ATZ by prostor měl být se nikdo neptal. Jedná se o prostor nad stanicí dálkového plynovodu, která byla nedávno uvedena do provozu a její provozovatel ani písmenkem se nezmínil, že by něco takového chtěl. Vzhledem k tomu, že se toto zařízení nachází přímo na okruhu letiště je to poněkud zvláštní. Zřejmě proto, že již při stavbě nové větve plynovodu musel tuto posunout, aby nenarušil ochranná pásma letiště, což velmi nelibě nesl. Nu což, věc je v řízení a v rukách právníků, tak se necháme překvapit. 

Odpovědět

Přidat komentář