VZLÚ vyvinul nový typ wingletů s integrovanou anténou

19.03.2021

VZLÚ vyvinul nový typ wingletů s integrovanou anténou
VZLÚ vyvinul nový typ wingletů s integrovanou anténou (Zdroj: Aeroweb.cz)

Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ) ve spolupráci s několika evropskými firmami vyvinul nový typ wingletů pro regionální dopravní letadla. Tyto winglety disponují integrovanou VHF anténou. Výzkumníci je vyvíjeli v rámci evropského projektu ACASIAS, který je zaměřen právě na zlepšovaní v oblasti integrování antén a senzorů.

Anténa integrovaná ve wingletu na konci křídla má pozitivní vliv na několik faktorů. Po „ukrytí“ antény do konstrukce wingletu již tato nevyčnívá na trupu letounu jako doposud, což vede k snížení odporu. To se pozitivně promítá ve spotřebě paliva, snížení hluku i vibrací. Integrace antény také snižuje riziko jejího poškození.

Nový typ wingletů má integrovanou VHF anténu / Zdroj: vzlu.cz
Nový typ wingletů má integrovanou VHF anténu / Zdroj: vzlu.cz

„Ač to nemusí být úplně patrné, na trupu dopravních letadel všech velikostí je poměrně značné množství různých antén. Kromě klasických antén pro komunikaci se v poslední době řeší například integrace wifi antény. Dohromady všechny tyto antény samozřejmě narušují proudění kolem letadla a tím zvyšují spotřebu. Naším záměrem bylo do částí letadla, jako jsou například winglety nebo potahové panely, umístit antény, které jsou běžně rozmístěny na trupu. Tím dojde ke zlepšení aerodynamických vlastností letadla vedoucí k nižší spotřebě a zároveň i menšímu riziku poškození vlastních antén,“ řekl Petr Vrchota z VZLÚ.

VZLÚ se podílel zejména na aerodynamickém návrhu wingletů, včetně numerických simulací a ověření odolnosti. Odborníci z ústavu také realizovali řadu experimentů k ověření mechanických vlastností materiálu a konstrukce. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář