EASA vydala SIB pro provoz ve vzdušném prostoru Běloruska

26.05.2021

EASA vydala SIB pro provoz ve vzdušném prostoru Běloruska
EASA vydala SIB pro provoz ve vzdušném prostoru Běloruska (Zdroj: Aeroweb.cz)

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) včera vydala Safety Information Bulletin pro provoz ve vzdušném prostoru Běloruska, ve kterém zdůrazňuje, že provozní kontrolu nad letadlem nese provozovatel a velitel letadla, kteří také nesou plnou odpovědnost za posuzování rizika v jakékoli situaci a za následné rozhodování.

Dle publikovaného bulletinu akce podniknuté Běloruskem vedly ke zvýšení bezpečnostního rizika pro let FR4978, a tím zpochybnily schopnost Běloruska poskytovat bezpečné letové navigační služby. Dále agentura doporučila provozovatelům z členských států EASA i ze třetích zemí s oprávněním od agentury EASA, aby se za běžného provozu vyhýbali FIRu Minsk.

Trasa letu FR4978 / Foto flightradar24.com

Česká republika se rovněž připojila k sankcím vyhlášeným nejvyššími představiteli Evropské unie a přerušila provoz běloruských aerolinek Belavia ve svém vzdušném prostoru s platnostní od středy 26. května až do řádného vyšetření incidentu.

„V reakci na vynucené přistání letu Ryanair v Minsku rozhodla Bezpečnostní rada státu, že pozastavujeme provoz letecké společnosti Belavia přes český vzdušný prostor,“ oznámil vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček. Stejná opatření již přijala také Francie, Litva, Švédsko a Lotyšsko, ze zemí mimo EU Velká Británie a Ukrajina.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář