V Mostu proběhlo Mistrovství ČR v přesném létání 2021

17.06.2021

V Mostu proběhlo Mistrovství ČR v přesném létání 2021
V Mostu proběhlo Mistrovství ČR v přesném létání 2021 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Od 10. do 13. června se konalo na mosteckém letišti (LKMO) Mistrovství České republiky v přesném létání. Všechny tři plánované soutěžní etapy se podařilo díky přízni počasí odletět. Mistrem republiky v přesném létání se stal Petr Jonáš. Juniorský titul získal Marek Velát.

První etapa vedla na západ od letiště do Krušných hor až na Klínovec a dle názorů jednotlivých soutěžících nepatřila tak úplně mezi jednoduché etapy jak z hlediska navigačního, tak i ve vyhledávání fotografií a vytyčených znaků. Nejlépe se s první etapou vypořádal Marek Velát, Petr Jonáš a Ivo Lengál.

Během pátečního odpoledne se piloti také utkali v přistání na přesnost a dalo by se říci, že tato disciplína téměř vždy zamíchá celkovým pořadím soutěžních pilotů. Během čtyř přistání mají letci za úkol prokázat pilotní dovednost v různých letových situacích, přičemž první přistání je klasické za použití pohonné jednotky, druhé probíhá formou nácviku nouzového přistání za použití vztlakových klapek, třetí rovněž nouzové – bez možnosti použít vztlakové klapky a čtvrté je přistání přes překážku. V disciplíně excelovali pánové Ivo Lengál a Jiří Jakeš, kteří měli shodné bodové hodnocení.

Druhá etapa zavedla piloty na jih do rovinatého terénu. Za svůj výkon sklidili nejlepší hodnocení pánové David Černý, Petr Jonáš a Jan Havlík. Poslední etapa vedla na východ od letiště v blízkosti Litoměřic. Etapu vyhrál Petr Jonáš a druhý skončil David Černý.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Soutěž


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář