Slovenský AirCar má za sebou první let mezi mezinárodními letišti

29.06.2021

Slovenský AirCar má za sebou první let mezi mezinárodními letišti
Slovenský AirCar má za sebou první let mezi mezinárodními letišti (Zdroj: Aeroweb.cz)

Včera ráno přistál na bratislavské letišti prototyp létajícího vozu AirCar registrace OM-KLZ, který úspěšně zdolal svůj doposud nejdelší let a zároveň svůj první přelet mezi dvěma mezinárodními letišti – Nitra a Bratislava.

Samotný let trval cca 30 minut a stroj překonal v doprovodu dalších dvou letadel celkem 75 kilometrů. Tvůrce a pilot v jedné osobě, Štefan Klein, zhodnotil jeho průběh pozitivně.

Na první pohled vypadá jako sportovní vůz a lze s ním jezdit po pozemních silničních komunikacích, změnou konfigurace do letové verze dokáže vzlétnout stejně jako malé sportovní letadlo. Prototyp je vybaven motorem z motocyklu o výkonu 160 koní a vrtulí v zádní části stroje. Křídlo AirCaru se zasouvá do trupu, v pozemní verzi ho tedy není vidět, a kromě křídel je pohyblivá i zádní část stroje. Přeměna ze silniční na letovou konfiguraci trvá dvě a půl minuty. Stroj může pro vzlet využít i travnaté startovací plochy.

AirCar

Prototyp nového dvoumístného AirCar je dílem slovenského vynálezce a designéra Štefana Kleina a jeho firmy KleinVision s finanční podporou spoluzakladatele antivirové firmy Eset Antona Zajace. Dnešní let zaznamenal významný milník ve vývoji projektu a tvůrce už připravuje další modifikace prototypu. Novější verze by měla vzniknout v průběhu následujícího roku a bude vybavena silnějším motorem o výkonu 300 koní.

Zatím AirCar odlétal 40 hodin bezchybných letových zkoušek, pro další posun při schvalování potřebuje celkově nalétat 50 hodin. Následně by se mohlo AirCar dostat i k zákazníkům. AirCar by konečné zákazníky měl přijít na 750 000 eur.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář