Stratos Aircraft představil proudový letoun ze stavebnice

28.07.2021

Stratos Aircraft představil proudový letoun ze stavebnice
Stratos Aircraft představil proudový letoun ze stavebnice (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na právě probíhající letecké akci EAA AirVenture Oshkosh ve Wisconsinu se představuje velké množství zajímavých letadel a letecké techniky. Mezi letadly vzbuzuje velkou pozornost veřejnosti poprvé představený lehký proudový letoun Stratos 716X, který se bude ze začátku prodávat jako stavebnice.

Stratos 716X je experimentální verze jednomotorového, šestimístného proudového letounu 716. Experimentální verze se bude prodávat jako stavebnice s asistovaným dokončením v továrně výrobce, která bude ve Spojených státech certifikována v kategorii Experimental. Výrobce cílí na co nejmenší náklady na pořízení letounu, proto bude stavebnice obsahovat starší pohonnou jednotku Pratt & Whitney Canada JT15D5 po renovaci.

Stratos 716X na EAA AirVenture / Zdroj: avweb.com
Stratos 716X na EAA AirVenture / Foto Avweb.com

Stavba modelu 716X zabere přibližně devět měsíců a první kusy stavebnice pomohou továrně zefektivnit výrobní procesy pro výrobu plně certifikované verze, která by měla přijít kolem roku 2028. Cílem společnosti je vytvořit proudový letoun, který bude možné provozovat za náklady na turbovrtulové letadlo. Pořizovací cena experimentálního 716X bude 2,5 milionu dolarů (asi 54 milionů korun) a cena plně certifikované verze by měla být o přibližně milion dolarů vyšší.

716X prozatím absolvoval asi 50 letových hodin, kdy se testovala letová obálka. V dalších letech bude následovat zkouška dostupu, který by měl být 41 000 stop. Cestovní rychlost by měla být Mach 0,7 a dolet při této rychlosti se odhaduje na 1 500 NM. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Výroba letadel


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář