Luftwaffe vyšle na Dny NATO obry z dopravní flotily

11.08.2021

Luftwaffe vyšle na Dny NATO obry z dopravní flotily
Luftwaffe vyšle na Dny NATO obry z dopravní flotily (Zdroj: Aeroweb.cz)

Potřetí v řadě se na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě představí transportní letoun A400M Atlas německého letectva. Loni německý stroj předváděl společně s českými stíhacími letouny JAS-39 Gripen ukázku doplňování paliva za letu. Letos německé letectvo vyšle na letecký den hned dva své obry a návštěvníci je uvidí jak na statické ukázce, tak také během letu. Německou výpravu doplní vrtulníky EC-135 a Bell 206 z výcvikového centra International Helicopter Training Center (IHTC).

„Německo patří bezesporu mezi naše klíčové partnery. Potvrzuje to i letos účastí dvojice moderních strojů A400M Atlas, jenž stále patří mezi méně prezentovanou techniku. To se dá ale říci i o vrtulnících z Mezinárodního výcvikového centra IHTC – Bell-206 se představí teprve podruhé a EC-135 po dlouhé době uvidíme v letové ukázce. Navíc se nejedná o jedinou německou účast, v příštích týdnech zveřejníme i pozemní techniku, kterou letos představí tamní ozbrojené síly,” uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000 a organizátor akce.

Čtyřmotorový turbovrtulový taktický přepravní letoun A400M Atlas byl vyvinut společností Airbus ve spolupráci s některými aliančními státy. Mezi technická specifika letounu patří protichůdně otáčející se vrtule, což má pozitivní dopad na jeho letové vlastnosti. Dokáže přepravit až 37 tun nákladu. Německé letectvo aktuálně provozuje třicet takových strojů, a kromě Německa zařadilo Atlas do své výzbroje i Španělsko, Velká Británie, Francie nebo Turecko.

A400M Atlas
 A400M Atlas natodays.cz

Dny NATO a Dny Vzdušných sil AČR se uskuteční již tradičně na ostravském letišti v Mošnově o víkendu 18. a 19. září 2021. Mezi hlavní lákadla letošního ročníku bude patřit nejmodernější letoun páté generace F-35 Lightning II v barvách italských vzdušných sil, letová ukázka řeckého Zeus Demo Team s letounem F-16 či válečný veterán vylodění v Normandii Douglas C-47 Dakota ze speciální jednotky RAF.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář