Piper obdržel osvědčení EASA pro svůj Pilot 100i

02.09.2021

Piper obdržel osvědčení EASA pro svůj Pilot 100i
Piper obdržel osvědčení EASA pro svůj Pilot 100i (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Piper Aircraft obdržela certifikaci Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) pro svůj letoun Pilot 100i. Jednomotorový výcvikový letoun Pilot 100i mohou nyní používat i evropské organizace pro letecký výcvik. Pilot 100i je vhodný jak pro počáteční výcvik začínajících letců, tak i pro výcvik létání podle přístrojů, zní z Piperu.

John Calcagno, prozatímní prezident a generální ředitel společnosti Piper, se v souvislosti s úspěšnou certifikací vyjádřil ve smyslu, že se jedná o pokračování dlouhodobé strategie společnosti Piper. Společnost se snaží svým zákazníkům z řad leteckých výcvikových organizací nejen na evropském trhu nabídnout produkty za atraktivní a konkurenceschopné ceny.

Pilot 100i - Trainer Class Piper.com
Pilot 100i - Trainer Class Piper.com

Pilot 100i je verzí klasického modelu PA-28, který je k dispozici také v luxusnější konfiguraci jako Archer TX a Archer DX. Standardní výbava letounu zahrnuje Garmin G3X spojený s autopilotem G500. Pilot 100i je vybaven 180koňovým Lycoming IO-360-B4A. Letoun dokáže vyvinout maximální cestovní rychlost 128 KTAS a jeho dolet činí cca 522 námořních mil s 45minutovou rezervou. Jednoduchý design interiéru pilotní kabiny byl navržen tak, aby obstál v prostředí s vysokou frekvencí využívání, například v leteckých školách, a přitom poskytuje maximální pohodlí posádce.

Základní pořizovací cena letounu činní 298 900 dolarů (cca 6,4 milionu korun).

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář