Honeywell představil „chytrý kokpit“ Anthem, spolupracuje i s mobilem

09.10.2021

Honeywell představil „chytrý kokpit“ Anthem, spolupracuje i s mobilem
Honeywell představil „chytrý kokpit“ Anthem, spolupracuje i s mobilem (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Honeywell Aerospace nedávno představila sadu avioniky s názvem Anthem. Ta byla inspirována chytrými telefony a tablety a nabídne velkou míru přizpůsobení designu i možnosti spuštění aplikací třetích stran.

Cílem nového řešení kokpitu je především podávání informací pilotům v co nejpřehlednější formě a tím jim také usnadnit práci a ovládání. Kromě možnosti přizpůsobení kokpitu bude moci pilot například nahrát letový plán ještě před nástupem do letadla díky neustálému připojení přístrojů ke cloudovým uložištím.

„Honeywell Anthem je navržen tak, aby vyřešil dva problémy, kterým letecký průmysl čelí. Zaprvé, vytváří komplexnější letadlo, které bude fungovat více autonomně, a tím také sníží stres pilotů a zvýší bezpečnost a efektivitu. Zadruhé, umožní systémům letadla bezproblémově spolupracovat při poskytování důležitých informací pilotům,” uvedla společnost Honeywell.

Kokpit Anthem si bude možné přizpůsobit / Zdroj: aerospace.honeywell.com
Kokpit Anthem si bude možné přizpůsobit / Zdroj: aerospace.honeywell.com

Přístroje budou zobrazovat všechny důležité letové údaje, ale budou také vybaveny nejmodernějšími technologiemi jako 3D syntetickým viděním, varováním o přejetí ranveje, nebo 3D mapami letišť. Anthem také umožní spuštění aplikací třetích stran, takže kromě výchozí navigace bude možné zobrazit například aplikaci ForeFlight apod.

Řešení Anthem je určeno především pro dopravní letouny, ale může najít uplatnění také v moderních letadlech všeobecného letectví. Přístroje Anthem byly vybrány pro projekt Vertical Aerospace VA-X4 a Lilium Jet. Honeywell očekává certifikaci kolem roku 2024.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář