Aircraft Industries vyvíjí plovákovou verzi letounu L 410 NG

23.11.2021 1 příspěvek

Aircraft Industries vyvíjí plovákovou verzi letounu L 410 NG
Aircraft Industries vyvíjí plovákovou verzi letounu L 410 NG (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Aircraft Industries zahájí vývoj plovákové verze letounu L 410 NG Seawader. Společnost uzavřela kontrakt na dodávku jednoho letounu s AIR – TEC GLOBAL u příležitosti konání Dubai Airshow, kde měla Aircraft Industries obchodní zastoupení. Hodnota kontraktu dosahuje deseti milionů amerických dolarů.

L 410 NG Seawader bude opatřen plováky typu „amfibie“ se zatahovacím kolovým podvozkem, což letounu umožní vzlet a přistání na vodní hladině i na pevnině. Aircraft Industries letounem L 410 NG Seawader cílí na nový segment trhu regionální letecké dopravy v oblastech s velkým množstvím vhodných vodních ploch, které však nedisponují dostatečně rozvinutou sítí letišť. V Evropě se rýsují podobné obchodní příležitosti zejména v Řecku a Skandinávii.

L-410 NG Seawader / Foto Aircraft Industries

Plovákový Seawader by mohl nalézt uplatnění kromě osobní a nákladní přepravy také například při záchranných či pátracích operacích na moři. V tomto segmentu letectví doposud převládají více než 30 let staré stroje DHC-3 Otter či jen o málo novější DHC-6 Twin Ottery, což otevírá modernímu plovákovému letounu nové generace další solidní obchodní příležitost v případě obnovy stárnoucích letadlových flotil. 

„S letounem Seawader otevíráme novou kapitolu využití L 410 NG. Budeme prodávat v pro nás zcela novém segmentu trhu. Nastartujeme obchodní kampaně v Indonésii, Filipínách, Africe, ostrovech Karibiku, Maledivech i Evropě. Příležitosti se rýsují po celém světě,“ uvedl pro tiskovou zprávu člen představenstva Timur Azernyy, který vedl firemní tým Aircraft Industries na Dubai Airshow.

Společnost AIR-TEC GLOBAL, jež se stala prvním zákazníkem pro nový koncept L 410, je největší komerční provozovatel Turboletů na světě a významný obchodní partner Aircraft Industries. Dodávka letounu byla stvrzena v Dubai memorandem o dodávce jednoho letounu v roce 2025. AIR-TEC GLOBAL předpokládá jeho nasazení na Mauriciu.

L-410 NG Seawader / Foto Aircraft Industries

Zisk klienta již před vývojovou fází projektu, pokládá kunovická společnost za významný úspěch, který svědčí jak o ekonomické návratnosti verze Seawader, tak o budoucím potenciálu dodávek do celého světa. Vývoj plovákové verze letounu L 410 NG započne v Kunovicích začátkem příštího roku a dokončení certifikace letounu firma předpokládá v roce 2025.

Splečnost Aircraft Industries na dubajském veletrhu zasnamenala ještě jeden obchodní úspěch: podepsání dohody o spolupráci s českým Omnipolem. Ve vybraných teritoriích tak bude prodej letounů L 410 a L 410 NG zajišťovat právě Omnipol.

Nová generace legendárního letounu L 410, která je na Dubai Airshow k vidění, byla vyvinuta na základě konstrukce jeho předchůdce a disponuje vylepšenými provozními vlastnostmi.

L-410 NG Seawader / Foto Aircraft Industries

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

L 410


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Plováky

25.11.2021 v 7:49 Radek

Nějaký trh pro plovákové L-410 existuje. Letoun s plováky je těžší, pomalejší a má menší dolet, proto se u plovákové verze počítá jen se 17 cestujícími. Nezbyla by totiž žádná hmotnost na palivo. O normální L-410NG je jen malý zájem, rusové si montují z dodaných dílů svoje L-410UVP-E. Snad to vyjde. Plovákové NG udělají reklamu i klasickým.

Odpovědět

Přidat komentář