Genderově nekorektní NOTAM? FAA změnila výklad zkratky

07.12.2021 3 příspěvky

Genderově nekorektní NOTAM? FAA změnila výklad zkratky
Genderově nekorektní NOTAM? FAA změnila výklad zkratky (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americký Federální letecký úřad (FAA) nedávno vydal revizi terminologie, aby lépe odpovídala terminologii Mezinárodní organizace civilního letectví (ICAO). V čem se, přinejmenším prozatím, od ICAO odlišuje a co zároveň získalo největší pozornost, je změna definice zkratky NOTAM. Ta doposud i ve Spojených státech značila Notice to Airmen (zpráva pro letový personál). Po revizi však zkratka odkazuje na definici Notice to Air Mission (zpráva pro letovou misi).

FAA nicméně upozorňuje, že jediným důvodem pro změnu slova airmen, odkazujícího k tradičně spíše mužskému zastoupení v řadách leteckého personálu, na air mission není dosažení genderové neutrality. Změna sice je v souladu s Federálním ženským programem (Federal Women’s Program), dle FAA je však důvodem změny také zacílení zprávy nejen na piloty z paluby řízených letadel, ale také na piloty dronů či balónů bez posádky.

NOTAM - nově dle FAA Notice to Air Mission / Zdroj: avweb.com
NOTAM - nově dle FAA Notice to Air Mission / Zdroj Avweb.com

Změna výkladu zkratky NOTAM se prozatím týká pouze území spadajících pod FAA. Zdali definici upraví také Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) či sama Mezinárodní organizace civilního letectví, zatím není zřejmé.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

genderový NOTAM

08.12.2021 v 13:37 Radka Máchová

obávám se, že svět se začíná zahlcovat řešením kravin. Jako letitý zástupce slabšího pohlaví si dovoluji prohklást, že pilotkám je upřímně jedno zda je NOTAM zkratka pro Notice for Airman nebo pro Airmission. Důležité je to, co v tom NOTAMU je.....

 

Odpovědět

Souhlas s Radkou

08.12.2021 v 20:01 Dana Sastre

Jako další zástupkyně genderové menšiny souhlasím s Radkou:-) Hlavní je co je tam. Mimochodem, taky můžou vyměnit slovo airmanship atd., no prostě blbost. 

 

Odpovědět

genderový NOTAM

09.12.2021 v 17:15 Milan

Genderový NOTAM ... obecně. Jsou individua, co nemají nic seriózního na práci. Bohužel, někteří mají pocit, že výplody této menšiny je třeba seriózně řešit.

Odpovědět

Přidat komentář