Flight Design F2 byl certifikován jako „dospělé“ letadlo

14.12.2021

Flight Design F2 byl certifikován jako „dospělé“ letadlo
Flight Design F2 byl certifikován jako „dospělé“ letadlo (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Flight Design obdržela osvědčení Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) pro svůj dvoumístný jednomotorový pístový letoun F2 v certifikačním rámci CS-23. Dosud bylo možné tyto letouny provozovat jako ultralighty či ve Spojených státech jako LSA.

„Jsme moc šťastní při pohledu na takto důležitý krok v programu F2, a to i směrem ke čtyřmístné verzi F4 a plně elektrickému F2e,“ řekl Matthias Betsch,  ředitel Flight Design. F2-CS23 navazuje na F2-LSA, který se začal dodávat do USA na začátku roku 2021.

F2 Foto: flightdesign.com
F2-CS23 / Foto Flightdesign.com

F2-CS23 je dalším krokem v konceptu „Vision Zero“ společnosti Flight Design, který spojuje řadu pasivních a aktivních bezpečnostních systémů do jediného designu letadla s cílem minimalizovat zranění osob na palubě během vážného incidentu nebo nehody.

Konstrukce draku letadla z kompozitu je navržena tak, aby odolala snahám o přetažení či pád do vývrtky. Letoun je vybaven padákovým systémem v draku letadla, airbagy AMSAFE, systémem Garmin ESP - elektronická stabilizace a ochrana před překročením limitů daných letovou obálkou -, systémem automatického řízení paliva atd. Srdcem F2-CS23 je motor Rotax 912iS o výkonu 100 koňských sil, letoun je osazen certifikovanou vrtulí DUC.

„Kategorie EASA CS-23 je mezinárodně uznávaným certifikačním standardem, který umožní snadné přijetí nového F2-CS23 na všech trzích po celém světě. Mezinárodní konstrukční tým F2-CS23 vložil do tohoto programu ohromné množství talentu a typový certifikát EASA si zaslouží,“ řekl Dieter Koehler, vedoucí designu pro Projekty F2 a F4.

EASA-CS23 Foto: flightdesign.com
EASA-CS23 Foto: flightdesign.com

Flight Design tak aktuálně nabízí již dva certifikované modely: F2-CS23 s maximální vzletovou hmotností (MTOW) 650 kg a CTLS-ELA s MTOW 600 kg. Benefitem pro české i slovenské prostředí je skutečnost, že všechna certifikovaná letadla vyrobená Flight Designem jsou finálně sestavena, zalétána a předána české organizaci Flight Design general aviation CZ s.r.o., která sídlí na letišti v Šumperku. Společnost již pracuje na dalších vylepšeních svých produktů; mimo jiné také na certifikaci pro provoz VFR NIGHT.

Mohlo by vás zajímat

Témata

EASA


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář