VR Group dodá armádě FTD pro nové vrtulníky

20.12.2021

VR Group dodá armádě FTD pro nové vrtulníky
VR Group dodá armádě FTD pro nové vrtulníky (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Bell Flight uzavřela s vládou Spojených států amerických kontrakt na výrobu leteckého výcvikového zařízení – FTD (Flight Training Device) odpovídající modernizované flotile vrtulníků AH-1Z Viper pro Armádu České republiky. Pro české letectvo bude hrát dodávka FTD zásadní roli během integrace nových strojů do provozu.

AH-1Z Viper & UH-1Y Venom Foto: facebook.com @lompraha
AH-1Z Viper & UH-1Y Venom Foto: facebook.com @lompraha

Simulátory budou sloužit k výcviku budoucích pilotů kombinované flotily vrtulníků AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, jakožto účelné nástroje pro seznámení s vrtulníky řady H-1. Společnost Bell by měla v rámci kontraktu zajistit, že české letectvo bude mít trvalý přístup k veškerým potřebným informacím v rámci programu modernizace vrtulníků H-1.

Bell si jako klíčové subdodavatele vybral světového lídra v oblasti konstrukce, výroby a podpory leteckých simulátorů, společnost FlightSafety International a dceřinou společnost LOM PRAHA – VR Group.

Společnost VR Group jakožto přední českých poskytovatel řešení pro výcvik v oblasti obrany poskytne v rámci projektu některé pohyblivé modely systému vizuální databáze výcvikového zařízení H-1 pro české piloty. Do kompetence VR Group rovněž připadne údržba a technická podpora FTD po jeho dodání.

Dosavadní výroba nových vrtulníků H-1 pro Českou republiku probíhá zatím dle plánu. Bell předpokládá, že výroba a dodávky vrtulníků Venom a Viper v rámci uzavřené smlouvy budou dokončeny do roku 2023. První stoje by měly do Česka přiletět napřesrok.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář