Enstrom vyhlásil bankrot. Jeho vedení věří, že se najde nový investor

24.01.2022

Enstrom vyhlásil bankrot. Jeho vedení věří, že se najde nový investor
Enstrom vyhlásil bankrot. Jeho vedení věří, že se najde nový investor (Zdroj: Aeroweb.cz)

Enstrom Helicopter, jeden z nejznámějších výrobců vrtulníků, vyhlásil bankrot a v pátek 21. ledna definitivně zavřel brány své továrny. Oficiální vyjádření konstatuje, že skupina Chongqing General Aviation Industry Group (CGAG) – vlastník Enstromu, čelila finančním problémům, což přimělo její vlastníky uzavřít její dceřiné společnosti.

Enstrom dodal v prosinci 2021 poslední dvojici objednaných vrtulníků peruánským vzdušným silám. Následně společnost od 7. ledna přestala přijímat veškeré nové objednávky a 19. ledna ukončila technickou podporu.

Zdálo se přitom, že společnost zamíří do nové éry své existence, když ji v prosinci roku 2012 získala čínská CGAG. Noví majitelé podpořili plány růstu společnosti a investovali 8 milionů dolarů do modernizace továrny. Společnost se také blýskla na Heli-Expo mezi lety 2014 a 2017 představením několika nových projektů.

Foto: Facebook.com
Foto Facebook.com

Dennis Martin, ředitel prodeje a marketingu Enstromu, v dopise informujícím obchodní partnery s omluvou potvrdil, že všechny stávající smlouvy a dohody se společností Enstrom budou neplatné. Kromě toho dodal, že všichni zaměstnanci společnosti včetně vrcholového vedení přišli o práci.

Manažerský tým Enstromu již nyní eviduje několik investorů, kteří vyjádřili eminentní zájem o koupi aktiv Enstromu a znovuotevření společnosti po bankrotu. Tudíž je podle nich vysoce pravděpodobné, že nové vedení Enstromu bude schopno poměrně rychle navázat na dosavadní zákaznickou síť, ač je veškeré další dění ve společnosti již mimo jejich kontrolu.

Společnost Enstrom Helicopter byla založena v roce 1959 skupinou obchodníků v čele s legendou vrtulníkového průmyslu Rudym Enstromem. Společnost postavila více než 1 300 strojů, které létají ve více než 50 zemích světa. „Miliony nalétaných hodin, desítky tisíc vycvičených pilotů, pomyslete na všechny životy, kterých se tato letadla dotkla,“ uvedl Dennis Martin v tiskové zprávě oznamující uzavření společnosti. „Je to neuvěřitelné dědictví a lidé ze severního Michiganu a Wisconsinu, kteří pomohli společnost založit, a zejména tvrdě pracující zaměstnanci, kteří ji udrželi v chodu po celé ty roky, by měli být hrdí na to, co jsme společně dokázali.“

Navzdory situaci ani Matt Francour, prezident společnosti Enstrom, nešetřil chválou na adresu svých zaměstnanců. „Během pandemie a s tím spojeným obdobím našich finančních potíží pokračovali zaměstnanci v práci, aby dostali vrtulníky a díly ven ze dveří naší továrny a poskytli technickou podporu naší obrovské flotile vrtulníků, které jsou v provozu.“ Vyjádřil také své přesvědčení, že se pro aktiva Enstromu najde kupec. „Nevím jak a nevím kdy, ale mám pocit, že se vrátíme,“ řekl.

Foto: Facebook.com
Foto Facebook.com

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář