Kunovická letadla nové generace ve finále tendru filipínské pobřežní stráže

10.02.2022

Kunovická letadla nové generace ve finále tendru filipínské pobřežní stráže
Kunovická letadla nové generace ve finále tendru filipínské pobřežní stráže (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Aircraft Industries se stroji L 410 NG postoupila v tendru na nové letouny filipínské pobřežní stráže do užšího výběru. Dle oficiálního vyjádření kunovické společnosti se filipínská pobřežní stráž zajímá o víceúčelovou a hlídkovou variantu letounu L 410 NG. Filipínská vláda vyčlenila první etapě v přepočtu cca 670 milionů korun na nákup nových patrolovacích letadel. Nyní se výběrové řízení posune do vyhodnocovací fáze, která bude pro získání zakázky rozhodující.

Nová generace L 410 Foto: Aircraft Industries
Nová generace L 410 Foto: Aircraft Industries

Sériová produkce turbovrtulového L 410 NG s začala již předloni, ale plánované obchodní kampaně negativně poznamenala pandemie koronaviru. Nová generace legendárního letounu L 410 byla vyvinuta na základě konstrukce jeho předchůdce a disponuje vylepšenými provozními vlastnostmi.

Víceúčelový letoun ve verzi L410 NG Multirole disponuje variabilním uspořádáním interiéru, který je možné v krátkém čase upravit dle potřeby vykonávané mise. Jednotlivé sady obsahují například speciální sanitní kit nebo sklopná sedadla atd. Letoun v hlídkové verzi dokáže sledovat pomocí radaru pohyb na moři, pevnině i ve vzduchu. Pokud by filipínská pobřežní stráž vybrala do svých řad hlídkovou verzi letounu L 410 NG, bude se jednat pravděpodobně o světovou premiéru této varianty.

Mohlo by vás zajímat

Témata

L 410


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář