České nebe je pod kontrolou nového systému řízení letového provozu TopSky

04.03.2022

České nebe je pod kontrolou nového systému řízení letového provozu TopSky
České nebe je pod kontrolou nového systému řízení letového provozu TopSky (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dnes byl ukončen provozní přechod na systém nové generace řízení letového provozu v českém vzdušném prostoru. Po více než 20 letech bylo současně ukončeno využívání předchozího systému EUROCAT 2000, který byl v provozu od března 2001. Zavedení nového systému TopSky - ATC, jehož dodavatelem je francouzská společnost Thales, je předpokladem naplnění budoucích požadavků leteckých dopravců na bezpečnost a kvalitu letových provozních služeb v České republice. Řízení letového provozu o tom informovalo v tiskovém prohlášení.

Provozní přechod na nový systém byl zahájen ve čtvrtek 24. února ve 2 hodiny ráno. Jako první z nového systému obdržel pokyn řídícího letového provozu v čase 2:48 ze střediska v Jenči u Prahy let číslo 5335 společnosti CargoLogic Germany Airlines na cestě z Bratislavy do Lipska.

IATCC Jeneč
IATCC Jeneč / Foto ŘLP

„Náš podnik začal dnešním dnem používat novou generaci systému, který je definován velmi podrobným zadáním expertů našeho podniku. Systém TopSky, který je mimo jiné používán například v Rakousku, Švédsku nebo Dánsku má ambice být řešením pro 21. století a naplňovat oprávněná očekávání našich zákazníků. Zajistíme tak i požadavky Evropské komise v rámci programu Jednotného evropského nebe na technickou způsobilost a související certifikaci evropských poskytovatelů služeb řízení letového provozu,“ uvedl při této příležitosti generální ředitel podniku Ing. Jan Klas.

Dnešním ukončením provozního přechodu byl završen soubor činností v oblasti technologie práce, koordinace provozu se sousedními státy a systémové připravenosti. Cílem těchto aktivit bylo zajistit přechod na nový systém TopSky a současně také na podpůrné systémy, které jsou používány na českých regionálních letištích v Brně, Ostravě a Karlových Varech. Realizace těchto podpůrných systémů je výsledkem spolupráce s českým dodavatelským průmyslem, konkrétně společnostmi CS Soft a ATRAK ze skupiny Czechoslovak Group, stojí v tiskové zprávě.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář