FAI a NSA přijaly opatření kvůli Ukrajině, podporu vyjadřuje také LAA

16.03.2022

FAI a NSA přijaly opatření kvůli Ukrajině, podporu vyjadřuje také LAA
FAI a NSA přijaly opatření kvůli Ukrajině, podporu vyjadřuje také LAA (Zdroj: Aeroweb.cz)

Mnoho sportovních organizací vyjádřilo svůj postoj k probíhajícímu konfliktu na Ukrajině a nechybí mezi nimi ani Mezinárodní letecká federace FAI nebo Národní sportovní agentura. Kromě odsouzení činů zavedly organizace také opatření vůči sportovcům.

Letecká federace s okamžitou platností suspendovala členy Ruska a Běloruska a odebrala jim všechna práva. Výkonný výbor FAI vzal tímto na vědomí rozhodnutí o akcích prováděných Mezinárodním olympijským výborem a dalšími mezinárodními sportovními organizacemi. 

Kromě toho chce FAI situaci pečlivě sledovat a v případě potřeby rozhodovat o dalších současných i budoucích opatřeních. Dále chce také zajišťovat, aby pořadatelé všech akcí schválených FAI, které se mají konat v Evropě, zvážili přímý a nepřímý dopad konfliktu na Ukrajině. 

Také Národní sportovní agentura pozastavila veškeré procesy s vydáváním povolení ke vstupu do ČR pro ruské sportovce. S vyjádřeními obou organizací vyjádřila souhlas také Letecká amatérská asociace (LAA) ČR.

„Pro LAA ČR, která stojí na demokratický principech, je aktuální situace na Ukrajině, kde jsou zadupávány základní lidské svobody, nepřijatelná. Svoboda je pro naše létání pro radost naprosto zásadní. Bez svobody by Letecká amatérská asociace nemohla vzniknout,“ napsal Aleš Trtil, prezident asociace.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář