Pipistrel sestrou Cessny. Firma bude tvořit jádro Textron eAviation

21.03.2022

Pipistrel sestrou Cessny. Firma bude tvořit jádro Textron eAviation
Pipistrel sestrou Cessny. Firma bude tvořit jádro Textron eAviation (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnosti Textron a Pipistrel upoutaly minulý čtvrtek pozornost leteckého světa oznámením, že vlastník ikonických leteckých značek Cessna, Beechcraft a Bell uzavřel dohodu o koupi slovinského výrobce letadel, čímž dá vzniknout divizi Textron eAviation.

Pipistrel je průkopníkem ve vývoji a certifikaci elektrických letadel, přičemž jeho oceněný Velis Electro získal certifikaci Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) v červnu 2020.

Foto: pipistrel-aircraft.com
Velis Electro / Foto: pipistrel-aircraft.com

Generální ředitel Textronu Scott Donnelly uvedl v prohlášení, že „Pipistrel staví Textron do jedinečně silné pozice při vývoji technologií pro udržitelný letecký trh a vývoji řady nových letadel, která splňují širokou škálu potřeb zákazníků.“

Čtvrteční oznámení odpovídá dlouhodobé strategii společnosti Textron, která usiluje o vytvoření rodiny udržitelných letadel pro městskou leteckou mobilitu, všeobecné letectví, nákladní a speciální mise.

Nově vytvořená společnost Textron eAviation se „zaměří na udržitelné létání, využije špičkový produktový design, certifikaci, výrobu a řešení pro trh s náhradními díly napříč všemi obchodními projekty společnosti Textron,“ dodávají obě společnosti v oficiálním prohlášení. Společnost Textron eAviation bude sídlit ve Wichitě v Kansasu.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Cessna Pipistrel


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář