České Gripeny odletěly na čtyřměsíční misi v Pobaltí

31.03.2022

České Gripeny odletěly na čtyřměsíční misi v Pobaltí
České Gripeny odletěly na čtyřměsíční misi v Pobaltí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Čeští letci s pěti letouny JAS-39 Gripen odletěli v úterý do Litvy na tradiční čtyřměsíční misi Air Policingu v rámci spolupráce zemí Severoatlantické aliance (NATO). Stíhací piloti budou následující měsíce střežit vzdušný prostor trojice pobaltských republik. Jedná se již o sedmou misi tohoto typu.

První dvojice Gripenů odstartovala z mateřské základny v Čáslavi v 10:00 a o několik minut později je následovaly i další letouny. Devadesát členů podpůrné jednotky odcestovalo do Litvy už před týdnem.

Facebook.com @ArmadaCeskerepubliky
Facebook.com @ArmadaCeskerepubliky

Domovskou základnou pro nadcházející měsíce jim bude litevské Šiauliai, odkud budou piloti následující čtyři měsíce plnit úkoly v rámci střežení vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska. Zmíněná trojice pobaltských republik nedisponuje vlastní flotilou stíhacího letectva, proto se v jejich ochraně střídají spojenci z NATO.

Mise připadá na období ruské invaze na Ukrajinu, což může předznamenat zvýšenou aktivitu ruských vojenských letounů i v pobaltské oblasti. Při minulém nasazení zaznamenali čeští stíhací piloti 13 ostrých startů, takzvaných Alpha Scramble.

Facebook.com @ArmadaCeskerepubliky
Facebook.com @ArmadaCeskerepubliky

Primárním úkolem českých pilotů bude držet ostrou pohotovost v rámci integrovaného systém protivzdušné a protiraketové obrany NATO. Piloti budou připraveni například zasahovat proti letounům, které by porušily pravidla mezinárodního leteckého provozu.

Na úkolech budou čeští piloti spolupracovat s kolegy ze španělského a francouzského letectva.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář