Povedený apríl! Letouny pražské MHD zamíří z Letňan do 12 destinací

01.04.2022

Povedený apríl! Letouny pražské MHD zamíří z Letňan do 12 destinací
Povedený apríl! Letouny pražské MHD zamíří z Letňan do 12 destinací (Zdroj: Aeroweb.cz)

Provozovatel Pražské integrované dopravy (PID) dnes na facebooku informoval o tom, že městská hromadná doprava v metropoli se od září přesune konečně také do oblak. Letouny MHD se podle něj rozletí hned do 12 destinací. Jak však vtipně upozorňují jiní uživatelé sociální sítě, zcela chybí například destinace „na znamení“ či žádané cíle v dosud neintegrovaném Ústeckém kraji.

schéma leteckých linek PID
Zdroj Facebook.com/prazskaintegrovanadoprava/

Jak na svém facebookovém účtu uvádí Pražská integrovaná doprava, na rozdíl od dosavadních systémů budou moci lidé k cestování letadly využít Lítačku či jednotlivé jízdenky. Centrálním uzlem celé letecké sítě bude stanice Letňany s místním letištěm a konečnou linky metra C. Díky taktovému letovému řádu a minimálním rozestupům při odletu bude dle zdroje možné v Letňanech během osmi minut přestoupit vzájemně mezi všemi dvanácti linkami.

letoun PID
Zdroj Facebook.com/prazskaintegrovanadoprava/

Na linkách s větší přepravní poptávkou si cestující užijí let s regionálními letouny De Havilland Canada DHC–8-400 již v nové „livery“ PID, určené pro provoz na příměstských linkách a ve speciální úpravě schopné přistávat i na nezpevněných letištích. Kapacita letounu je 39 míst k sezení a 60 míst ke stání.

Jak zdroj dále uvádí, letouny splňují veškeré požadavky standardů PID, jako je vybavení informačními panely, policemi na zavazadla, klimatizací, wi-fi a USB dobíjením. Bezpečnost je samozřejmě prioritou, proto jsou součástí výbavy v místech vyhrazených pro stání madla, kterých se mohou cestující při letu přidržovat.

l 410 NG PID
Zdroj Facebook.com/prazskaintegrovanadoprava/

Méně zatížené linky pak budou obsluhovat letouny Let L 410 NG tuzemské výroby o kapacitě 19 sedících cestujících. Díky menší výšce kabiny by nebylo žádoucí instalovat madla pro stání, tedy si všichni cestující mohou zpříjemnit let výhledem z okénka.

Za redakci Aerowebu, která shodou okolností sídlí „v centru veškerého dění“, věříme, že se tímto počinem posuneme jako letecká velmoc zase o krůček dále. Děkujeme zejména Pražské integrované dopravě za podporu malého létání. V dnešní době sociálních sítí je skoro zázrakem, že se po letech příprav podařilo udržet takovou leteckou revoluci dosud pod pokličkou. 🙂

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář