Nebe nad mošnovským letištěm opět přivítá finský Hornet

03.04.2022

Nebe nad mošnovským letištěm opět přivítá finský Hornet
Nebe nad mošnovským letištěm opět přivítá finský Hornet (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pořadatelé Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR oznámili pro letošní ročník další atraktivní dynamickou ukázku. Po čtyřleté pauze se na mošnovské nebe vrátí finský solo display tým s letounem F/A-18C Hornet.

Foto: natodays.cz
Foto: natodays.cz

„Účast finského letectva na Dnech NATO vždy znamenala skvělý zážitek pro návštěvníky, ať se jednalo o akrobatickou skupinu Midnight Hawks nebo právě ukázku letounu F/A-18 Hornet. V paměti máme i impresivní představení švýcarského Horneta z roku 2019, a tak se těšíme na to, kam posune laťku letošní finský display pilot při svém vystoupení,“ komentoval předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík na oficiálních webových stránkách události.

Nadzvukový letoun F/A-18A Hornet se poprvé vznesl k nebi na přelomu 70. a 80. let minulého století. Víceúčelový bojový letoun Hornet byl původně vyvinut pro nasazení na letadlových lodích amerického námořnictva. Postupně však zaujal svými výkony i ostatní americké spojence a letoun tak postupně nacházel využití ve službách spojeneckých armád i mimo původní námořní určení. Finské letectvo provozuje aktuálně přes 60 letounů F/A-18.

22. Dny NATO v Ostravě & 13. Dny Vzdušných sil AČR se uskuteční v termínu 17. a 18. září na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář