Tecnam představuje nový dvoumístný letoun pro kompletní výcvik P-Mentor

19.04.2022

Tecnam představuje nový dvoumístný letoun pro kompletní výcvik P-Mentor
Tecnam představuje nový dvoumístný letoun pro kompletní výcvik P-Mentor (Zdroj: Aeroweb.cz)

P-Mentor je novinka italského výrobce Tecnam, která se vyznačuje nejen nízkou spotřebou paliva a emisemi, ale hlavně umožňuje kompletní výcvik PPL, IR a UPRT se schváleným PBN/RNAV i AFCS. Letoun bude představen koncem dubna na veletrhu AERO Friedrichshafen 2022.

Pohon zajištuje stokoňový a 64 kg lehký motor Rotax 912iSc ve spojení s vrtulí výrobce MT-Propeller a s konstantními otáčkami. MTOW činí 720 kg, přičemž useful load je až 290 kg. Možnost natankovat 130 litrů paliva a uvedená spotřeba 14 litrů paliva za hodinu dává úctyhodnou teoretickou výdrž necelých 10 hodin ve vzduchu. I přes důraz na snížení provozních nákladů má lehký letoun kompetitivní performance.

Letoun bude vybaven dvojící obrazovek Garmin G3X
Letoun bude vybaven dvojicí obrazovek Garmin G3X

Zcela nové křídlo speciálně navržené pro P-Mentor má zúžený půdorys s laminárním prouděním a smíšenou konstrukcí. Padákový systém je schválen a je k dispozici jako volitelná výbava pro zákazníky. Letecké školy jistě osloví i příplatková položka simulovaného zatahování podvozku. Ceny zatím nebyly zveřejněny.
 
Letové a výcvikové zkušenosti nabízí nejmodernější skleněný kokpit Garmin G3X, se záložním přístrojem Garmin GI275.

"Jsem si jistý, že tato nová konstrukce oživí trh s výcvikovými letouny, pomůže mnoha leteckým školám udržet si konkurenceschopnost a ziskovost," uzavírá generální ředitel společnosti Tecnam Giovanni Pascale.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Tecnam


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář