Společnost Aircraft Industries přechází do rukou české skupiny Omnipol

28.04.2022

Společnost Aircraft Industries přechází do rukou české skupiny Omnipol
Společnost Aircraft Industries přechází do rukou české skupiny Omnipol (Zdroj: Aeroweb.cz)

Největší tuzemský výrobce civilních dopravních letounů Aircraft Industries mění majitele a po 14 letech se opět vrací do českých rukou. 21. dubna se dohodla skupina Omnipol a dosavadní ruský majitel Aircraft Industries na prodeji všech akcií společnosti. Novým stoprocentním akcionářem se stala skupina Omnipol, konkrétně OMPO Holding.

„Aircraft Industries je uznávaným výrobcem letounů již od roku 1936, proto v současné krizové situaci bylo pro nás samozřejmostí udělat maximum pro záchranu českého finálního leteckého výrobce. Tradičních českých výrobních společností není na trhu mnoho, proto je naší povinností jejich výrobu zachovat a dále rozvíjet. Po úspěšné záchraně legendy v oboru letectví, firmy Aero Vodochody, chceme pomoci k záchraně dalšího zástupce českého leteckého průmyslu.“ uvedl v oficiální tiskové zprávě Jiří Podpěra, prezident Omnipolu.

„Velmi vítáme nově uzavřenou dohodu, neboť v současné situaci nepochybně pomůže zajistit naší společnosti, a hlavně našim zaměstnancům spolehlivé a bezpečné prostředí pro pokračování v další práci. S některými výrobními společnostmi skupiny Omnipol dlouhodobě spolupracujeme a přímé zapojení do skupiny naše vzájemné aktivity ještě prohloubí. Naši důvěru jen podporuje fakt, jak dobře vedené a prosperující společnosti do této skupiny již patří,“ dodala Ilona Plšková, ředitelka společnosti Aircraft Industries.

Foto: Aircraft Industries
Foto: Aircraft Industries

Intenzivní spolupráce mezi skupinou Omnipol a Aircraft Industries byla znovu zahájena již v listopadu minulého roku na mezinárodní výstavě v Dubaji, při této příležitosti byla oběma společnostmi podepsána dohoda o strategické spolupráci na zahraničních trzích.

Vzhledem k dosavadnímu dominantnímu postavení společnosti Aircraft Industries a jejímu významu v leteckém průmyslu je primárním cílem Omnipolu její stabilizace a zachování výrobních kapacit. Společnost Aircraft Industries se dostala do existenčně nejisté situace po uvalení sankcí na Rusko, které tvořilo stěžejní trh firmy. Nyní je cílem skupiny Omnipol a společnosti Aircraft Industries úspěšně rozvíjet obchodní spolupráce mimo Rusko a v nejbližších měsících uzavřít nové kontrakty mimo tento trh.

Mohlo by vás zajímat

Témata

L 410


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář