Na jubilejní Aviatické pouti nebude chybět MiG-15UTI

03.05.2022

Na jubilejní Aviatické pouti nebude chybět MiG-15UTI
Na jubilejní Aviatické pouti nebude chybět MiG-15UTI (Zdroj: Aeroweb.cz)

Třicátý ročník aviatické pouti se rychle blíží a pořadatelé oznamují stále další zvučná vystoupení. O víkendu 28. a 29. května se na pardubickém letišti v rámci několikahodinového letového programu představí i historický proudový MiG-15UTI.

MiG-15UTI

„Všeobecně platí, že historická letadla jsou náročná na udržení v provozu a o těch poháněných proudovým motorem to platí dvojnásob. To je také důvod, proč je letadel z počátku proudového věku na leteckých dnech vidět poměrně málo. K tomu je třeba přičíst ještě o poznání větší provozní náklady,“ přibližuje historický stroj Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti na webu akce.

„Naštěstí jeden takový historický stroj je i v České republice. Provozují jej nadšenci z Czech Flying Legends na královéhradeckém letišti. Jedná se o legendární MiG-15UTI, což bylo označení dvoumístné cvičné verze stíhacího stroje. O tom, že se jedná o historický stroj, svědčí skutečnost, že prototyp MiGu 15 vzlétl přesně před 75 lety. Stroj, který se představí na pardubické obloze, je o trochu mladší. Nedávno oslavil 67 let od svého záletu. MiGy 15 byly vyráběny v Sovětském svazu a licenčně také v Polsku a Československu. A právě z československé produkce pochází předvedený letoun. Diváci jistě ocení vedle letové ukázky i zvuk první generace proudových motorů, které mají proti těm současným i zajímavý svistot,“ dodává Jan Rudziskyj.

Pardubické letiště bude otevřeno pro návštěvníky ve dnech 28. a 29. května vždy od 8 hodin. Vstupenky zakoupené na předešlé dva neuskutečněné ročníky zůstávají v platnosti bez nutnosti výměny.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář