Armáda usiluje o návrat na bývalé vojenské letiště Hradčany

08.05.2022

Armáda usiluje o návrat na bývalé vojenské letiště Hradčany
Armáda usiluje o návrat na bývalé vojenské letiště Hradčany (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ministerstvo obrany začalo v průběhu minulého týdne jednat s Libereckým krajem o převedení bývalého armádního letiště Hradčany a přilehlých pozemků do majetku Vojenských lesů a statků. Letiště, využitelné dnes jako SLZ plocha, aktuálně patří Libereckému kraji. Začátek jednání potvrdil liberecký krajský úřad.

Armáda by letiště v případě úspěchu svých jednání využila především pro výcvikové účely. Kraj naznačil, že je připravený s armádou jednat o konkrétních podmínkách využití letiště. Plán resortu obrany se však může setkat s překážkami během projednávání záměru s místními obyvateli. Vedení radnice v Ralsku návrat armády odmítá a v obci již byla iniciována petice proti převodu letiště. Petici podepsalo už téměř 1 200 lidí.

„Armáda tu již 30 let nefunguje a nechceme ji zpět. Prostor je dnes čistě sportovně-rekreační a samosprávy investovaly několik stovek milionů do celkové revitalizace,“ argumentoval pro server Novinky.cz starosta Ralska. Místním se nelíbí především navýšení hlukových emisí při obnovení armádního provozu letiště, riziko válečných operací v případě vypuknutí konfliktu a případné vyvlastňování soukromých nemovitostí v bezprostřední blízkosti letiště.

Armáda začala jednat o návratu na letiště Hradčany
Armáda začala jednat o návratu na letiště Hradčany / Foto: Czechairforce.com

Poslední velké vojenské cvičení proběhlo na letišti Hradčany v roce 2017, kdy na něj v rámci akce Saber Junction seskočili američtí a čeští výsadkáři.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Armáda ČR


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář