Briefing: 13. Historical Airshow 18. června 2022

25.05.2022

Po čtyřleté přestávce se opět můžeme těšit na mezinárodní leteckou show, kterou připravil Aeroklub Mladá Boleslav společně s Nadačním fondem letadla Metoda Vlacha. Akce proběhne v sobotu 18. června na letišti v Mladé Boleslavi.

Briefing: 13. Historical Airshow 18. června 2022
Briefing: 13. Historical Airshow 18. června 2022 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Historical Airshow nebo také Dobový letecký den na české nebe opět přiláká letecké legendy. Na návštěvníky čeká pestrá přehlídka historických letadel z Česka, Rakouska, Německa i Velké Británie. Nad hlavami návštěvníků ožijí slavné historické bitvy a mimo jiné se diváci mohou těšit na nevídaná letecká setkání.

Domácí Letecké muzeum Metoděje Vlacha návštěvníkům zpřístupní všechny své létající exponáty včetně letounu samotného Metoděje Vlacha, který jako průkopník českého letectví poprvé před 110 lety odstartoval se svým letadlem na místě, kde dnes stojí jeho pomník. Replika tohoto letadla oslaví na letošním leteckém dnu 20 let úspěšného létání a předvádění veřejnosti.

Potřinácté a znovu s novinkami

K atmosféře dávných časů přispěje řada letadel, z nichž část zanechala nesmazatelnou stopu v dějinách letectví. V diváckém obležení se zajisté ocitne Douglas DC-3 „Dakota“ ve vojenské verzi z Velké Británie. Při vystoupení z ní bude proveden seskok parašutistů na dobových kulatých padácích z výšky pouhých 300 metrů. Tento konkrétní letoun se 6. června 1944 účastnil největší vojenské operace v dějinách – vylodění v Normandii. Dodnes je na letounu možné vidět opravy poškození od protiletadlových zbraní.

Dobový letecký den 2022

Dakota ve vojenské verzi z Velké Británie

Premiéru bude mít i replika českého letounu Zlín XII. Jde o jednomotorový sportovní a cvičný dvoumístný celodřevěný dolnoplošník z poloviny 30. let. Replika byla postavena přesně podle původní výrobní dokumentace. Kompletní financování stavby zajistil Historical Flying Club, který v Mladé Boleslavi sdružuje přátele historického létání. 

K největším zahraničním unikátům bude opět patřit překrásný námořní stíhací bombardér Vought F4U-4 Corsair se sklopnými křídly. Těšit se můžeme také na North American P-51 Mustang, který přiletí z Německa. Jedná se o letouny, které pomohly vybojovat vzdušnou nadvládu v druhé světové válce na evropském nebi, ale také v bojích nad Pacifikem. Druhý jmenovaný má legendární dvanáctiválcový motor Rolls-Royce Merlin, který návštěvníkům nabídne nezapomenutelný akustický zážitek.

Corsair z rakouské stáje Red Bull

Z českých letišť přilétnou významné historické originály, například stíhací Hawker Hurricane nebo cvičná letadla Miles Magister a de Havilland Tiger Moth verze DH 82. Z malých historických dopravních letadel bude k vidění Beechcraft C-45 Expeditor nebo Stinson Reliant. Nebe dále ozdobí historické dvouplošníky WACO YKS-6, WACO YMF a skupina letounů Bücker Jungmann.

Letecké ukázky

Letecká akrobacie bude zastoupena skupinou čtyř letounů Xtreme XA-42 ze skupiny The Flying Bulls, dále Extrou 330 SR s hvězdným Martinem Šonkou i historickým akrobatickým letounem Z 50 LX s bývalým mistrem světa Petrem Jirmusem. 

Armáda České republiky nabídne průlet stíhačkou JAS-39 Gripen, dopravním letounem CASA C-295 a osvědčeným záchranářským vrtulníkem PZL W-3 Sokol.

Pro přílet vlastním letadlem je třeba slot

Dne 18.6.2022 se upravují pravidla pro přílety a odlety do ATZ LKMB. Pro přílet je nutné rezervovat si příletový slot na webových stránkách Historical Airshow, a to v jednom z časových oken. Zároveň je nutné, bez ohledu na publikované informace, pozorně sledovat NOTAMy.

Důležitá poznámka se týká také paliva. Organizátor důrazně žádá všechny návštěvníky, kteří přiletí vlastním letadlem, aby dorazili s dostatečným množstvím paliva i pro odlet. 

Přílety

Pro vstup do prostoru Mladé Boleslavi budou určeny vstupní body ALFA (obec Bezno), BRAVO (obec Bukovno) a CHARLIE (obec Dobrovice). Všechny přílety se tři minuty před dosažením příslušného vstupního bodu nahlásí na frekvenci Boleslav Airshow 124,260, předají svou identifikaci včetně typu letadla, vstupní bod včetně vypočteného času jeho dosažení a informaci, že jde o letadlo návštěvnické či vystupující. Přílet bez rádiového spojení nebude povolen!

Dráha v provozu bude pouze 04/22. Následně se letadla podle pokynů zařadí do okruhu (výška 1 780 stop na letištním QNH). Dráha 16/34 bude UZAVŘENA (prostor pro diváky). Při přiblížení k letišti a letu po okruhu dbát zvýšené opatrnosti z důvodu probíhajících nácviků, neveřejných předvádění, výsadků a letů pro veřejnost. Hodinu před zahájením a během hlavního letového programu nejsou přílety na LKMB povoleny, vyjma letů provozovatelů se základnou na LKMB, a to pouze v odůvodněných případech, po domluvě s ATC a předchozím projednání s letovým ředitelem leteckého dne.

Po přistání pojíždějte do prostoru prahu dráhy 34 na stojánku letadel návštěvníků. Při pojíždění věnujte zvýšenou pozornost překážkám, které na okraji provozní plochy tvoří letištní značení. Na konkrétní stojánku následujte vozidlo FOLLOW ME. Součástí parkovacích formalit je zaplacení vstupného, ve kterém jsou zahrnuty i přistávací poplatky. 

Odlety

Odlety z LKMB jsou povoleny pouze v době mimo hlavní letový program. Hodinu před zahájením a během hlavního letového programu nejsou odlety z LKMB povoleny. Výjimku tvoří pouze předem projednané a letovým ředitelem schválené odlety letadel vystupujících v programu. Spuštění motorové jednotky a pojíždění na vyčkávání s ohledem na provoz je bez rádiové komunikace. Vstup na dráhu a vzlet bude umožněn podle pokynů služby Boleslav Airshow.

Pro zajištění průběhu příprav hlavního letového programu a plynulého toku leteckého provozu budou upřednostňovány odlety k neveřejným předvedením za účelem schválení vystoupení, nutným nácvikům a vyhlídkové lety. Ostatní lety mohou být omezeny. Obsah této informace může být změněn nebo doplněn. Proto věnujte informacím pozornost v den provedení letu. Včetně obsahu vydaného NOTAMu.

Vyhlídkové lety

Pro zájemce o vyhlídkové lety je na den konání akce připraven legendární letoun L-200 Morava. K dispozici je dále Zlín Z-43 a Cessna 172, na kterých si můžete dohodnout vyhlídku i mimo airshow.

Ostatní užitečné informace

Leteckou show bude společně s Robinem Panušem komentovat televizní moderátorka a pilotka Alena Zárybnická. Letiště můžete navštívit již od 9 hodin a sledovat přílety historických i dalších letadel, tříhodinová letecká show začíná ve 13.00 hod. akrobatickou ukázkou. V 17 hodin odlétají první vystupující. 

Na své si přijdou také obdivovatelé historických vozů muzea Škoda Auto i dalších ze soukromých sbírek. Přehlídka vozidel bude doplněna o historické traktory a vojenskou techniku. 

Veškeré informace ohledně cen vstupného, podrobné skladby letového i pozemního programu a veškeré další informace najdete na webových stránkách Historical Airshow.

 

Dobový letecký den 2022

Dobový letecký den 2022

Dobový letecký den 2022

Dobový letecký den 2022

Dobový letecký den 2022

Mohlo by vás zajímat


Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář