Ministerstvo obrany chce vybudovat vojenskou základnu na letišti Mošnov

04.06.2022 2 příspěvky

Ministerstvo obrany chce vybudovat vojenskou základnu na letišti Mošnov
Ministerstvo obrany chce vybudovat vojenskou základnu na letišti Mošnov (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zhruba 2 miliardy korun by mělo stát nové vojenské logistické centrum na letišti v Mošnově. Výstavba by mohla začít v roce 2024 a sloužit by v něm mělo kolem 300 vojáků AČR. Pro letiště by to tak mohla být, po vznikajícím logistickém centru České pošty, další vzpruha.

Dle ministerstva je v tuto chvíli prioritou podpis memoranda, které by mělo zajistit bezúplatný převod pozemků potřebných k vybudování logistického centra. Obě strany, tedy Ministerstvo obrany a Moravskoslezský kraj, zájem již deklarovaly. K podpisu by tak mohlo dojít již v průběhu června.  

„Celý projekt má od samého začátku mou absolutní podporu. Posílí obranyschopnost České republiky a nabídne armádě skvělé zázemí v regionu, kam historicky vždy patřila. Je to zároveň skvělá zpráva pro budoucnost letiště v Mošnově a celý Moravskoslezský kraj, kde tak vzniknou stovky nových kvalifikovaných pracovních míst,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Vzhledem k aktuálnímu světovému dění se jedná o strategicky umístěné letiště, navíc s 3,5 km dlouhou dráhou schopnou pojmout plně naložené transportní letouny. Česká republika by tak mohla být zásobovaná spojenci nebo naopak zásobování nabídnout. Letiště by z takové spolupráce mohlo těžit například modernizací infrastruktury nebo opravou letištních ploch. 

Zámysl se přitom připravuje již delší dobu. Jednání začala již v době, kdy byl ministrem obrany Lubomír Metnar. AČR je dle ministerstva připravena využít část sil a prostředků rakovnického praporu. Pro krajskou zaměstnanost zajisté budou přínosem nová pracovní místa. Počítá se jak s armádním náborem, tak i s pozicemi pro civilní zaměstnance.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

mošnov

05.06.2022 v 20:38 bob

jako obvykle v tomto státě, vždy od zdi ke zdi....napřed se zmodernizuje letiště za těžké státní , čtěte "naše, nám ukradené peníze", aby se vzápětí takto zmodernizované letiště v rámci optimalizace bezúplatně převedlo  na kraje a obce...a teprve až se zjistí, že to tito noví majitelé neutáhnou, a že tato letiště armádě budou chybět, tak se znova budou sypat státní, čtěte "naše, nám ukradené peníze" do toho, aby se obnovilo něco, co bylo dříve modernizováno a opuštěno.

Nejhorší je, že ti, kteří na toto hospodaření upozorňovali už nikdy nebudou oslyšeni...

prostě český kocourkov. Ještě chybí ta zatím utajovaná douška o tom, kolik emerických soudruhů bude vzápětí na "logistické základně AČR dočasně dislokováno".

 

Odpovědět

RE: mošnov

06.06.2022 v 12:16 Václav

Jen pro poradek, dane, obecne nejsou "ukradene penize", na potrebe nejakych dani je vcelku spolecenska shoda snad krome anarchistu (ti neuznavaji dane a stat vubec) a komunistu (ti zase neuznavaji soukrome vlastnictvi a trzni hodnotu penez). Ovsem debatovat o efektivite hospodareni statu, a vysi dani, tam bych s Vama asi souhlasil.

...pokud ti "co upozornovali" nezustanou "oslyseni", pak budou "vyslyseni", a to je asi dobre. Pocitam, ze jste chtel rict pravy opak :)

...Zadni americti vojaci tady nastalo nejsou, ale kdybych si mohl vybrat, tak je tady uvitam docela rad, narozdil od tech ruskych z Dalneho vychodu....

Odpovědět

Přidat komentář