Eurocontrol pozměnil prognózu ohledně obnovy letecké dopravy

10.06.2022

Eurocontrol pozměnil prognózu ohledně obnovy letecké dopravy
Eurocontrol pozměnil prognózu ohledně obnovy letecké dopravy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu očekává, že se letos počet letů na evropském nebi dostane na 85 % předcovidové úrovně, a to i přes narušení způsobené ruskou invazí na Ukrajinu a inflačními tlaky v globální ekonomice.

Začátkem června byla zveřejněna revidovaná prognóza na období let 2022 až 2024. Eurocontrol očekává, že k úplnému návratu objemů dopravy z roku 2019 bude zapotřebí počkat až do roku 2024. Nejnovější prognóza však nabízí také alternativní výhled „černého scénáře“. Podle něj by covid, vysoké ceny pohonných hmot a inflace odsunuly oživení letecké dopravy až do roku 2027.

Graf předpovědi leteckého provozu
Zdroj: Eurocontrol.int

Nutno dodat, že oproti prognóze z podzimu 2021, která předpokládala pro letošní rok obnovu provozu na 89 % předcovidové úrovně, tedy došlo k mírnému poklesu optimismu. Za hlavní příčinu krátkodobého propadu prognostici organizace označili vliv varianty omicron v prvním čtvrtletí letošního roku.

Aktuální dny zůstává nečekaným problémem nedostatek personálu aerolinií a letišť. Tisíce cestujících z těchto důvodů uvízly mimo domov nebo byly jejich cesty v krátké době zrušeny, přičemž velké problémy se týkaly londýnského letiště Gatwick, Dublinu nebo Paříže. Letiště Václava Havla kvůli nedostatku kapacit prosí cestující, aby přišli na letiště dříve – u letů po Evropě dvě a půl hodiny a u dálkových letů tři hodiny před odletem.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář