Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR letos poctí svou návštěvou po tříleté přestávce Typhoon Display Team britského RAF. Letošní vystoupení bude pod taktovkou nového pilota Adama O‘Hareho, který předvede návštěvníkům schopnosti moderního dvoumotorového letounu Eurofighter Typhoon.

Eurofighter Typhoon Display Team RAF / Foto: natodays.cz
Eurofighter Typhoon Display Team RAF / Foto: natodays.cz

„Britské Typhoony se na Mošnově poprvé ukázaly před dlouhými patnácti lety, při prvním přistání těchto strojů ve střední Evropě. Jsme rádi, že se zde od té doby ukazují pravidelně, nyní se můžeme těšit i na letoun v tematickém nátěru britské vlajky Union Jack. Letouny Typhoon jsou díky svým kvalitám, mohutnému výkonu a počtům ve výzbroji letectev významným přínosem pro bezpečnost na evropském kontinentu,“ komentuje na webu události za pořadatelský tým Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Víceúčelové dvoumotorové stíhací letouny čtvrté generace Eurofighter Typhoon hrají ve službách britského letectva klíčovou roli. Původně byly letouny určeny pouze k ochraně vzdušného prostoru. Postupně byl Typhoon modifikován, což rozšířilo jeho operační schopnosti, včetně misí obnášející útoky na pozemní cíle, čehož bylo hojně využito například během leteckých úderů proti tzv. Islámskému státu.

Eurofighter Typhoon Display Team RAF / Foto: natodays.cz
Eurofighter Typhoon Display Team RAF / Foto: natodays.cz

Eurofighter je symbolem evropské obranné spolupráce. Program byl iniciován ke konci studené války s ohledem na poptávku evropských států po moderním stíhacím letounu. Eurofighter poprvé vzlétl v roce 1994. Ve službách RAF působí aktuálně zhruba 140 letounů tohoto typu a letoun je zařazen do výzbroje i dalších, převážně evropských, států.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář