Klatovské letiště dostalo název po letci RAF Josefu Hubáčkovi

16.06.2022

Klatovské letiště dostalo název po letci RAF Josefu Hubáčkovi
Klatovské letiště dostalo název po letci RAF Josefu Hubáčkovi (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letiště v Klatovech nově nese místní název Letiště Josefa Hubáčka. Ten se zasloužil o obnovu místního aeroklubu po jeho zákazu ze strany KSČ. Návrh aeroklubu o přejmenování po významném letci nedávno schválilo zastupitelstvo města. 

Pilot Josef Hubáček byl významnou leteckou osobností. Vynikal jako vojenský pilot, akrobat, pilot a instruktor RAF, dopravní pilot ČSA a konečně i jako předseda aeroklubu v Klatovech.

Jeho letecká kariéra byla nesmírně bohatá, avšak měla skončit již v roce 1950. Jako politicky nespolehlivé osobě mu byl zakázán pobyt na území Prahy, a tak se vrátil do rodné Kdyně nedaleko Klatov, kde vykonával funkci závozníka u lesů. 

Politická situace, která na našem území po válce nastala, bohužel hrdinné piloty nedocenila, naopak došlo v roce 1948 de facto k zákazu letecké činnosti. Až v roce 1969 Hubáčka navštívila skupina leteckých nadšenců s prosbou o pomoc při obnovení činnosti aeroklubu. Následně se jako letecká legenda vrací zpět k létání v pozici předsedy Pošumavského aeroklubu v Klatovech, ve které setrval prakticky až do sklonku svého života.

U příležitosti přejmenování letiště byl k vidění letoun Hawker Hurricane, s kterým plukovník Hubáček létal v Bitvě o Británii v roce 1940. Nechyběl společný průlet s dvojicí strojů JAS-39 Gripen. Zástupci města a letiště tak letecké legendě vzdali hold, což podtrhuje i nově odhalená pamětní deska. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář