Dny NATO navštíví turecké Fantomy

27.06.2022

Dny NATO navštíví turecké Fantomy
Dny NATO navštíví turecké Fantomy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Do otevření bran mošnovského letiště v rámci Dnů NATO & Dnů Vzdušných sil AČR zbývají necelé tři měsíce a pořadatelé oznamují stále další a další zvučná jména letošního programu. Po osmi letech se na ostravské letiště vrátí ikonické letouny F-4E Phantom tureckého letectva.

McDonnell Douglas F-4 Phantom II tureckého letectva / Foto: natodays.cz
McDonnell Douglas F-4 Phantom II tureckého letectva / Foto: natodays.cz

Dvojice Phantomů tak vystřídá turecký demo tým Soloturk, který se na akci představil minulý rok s letounem F-16. Vzhledem k postupnému vyřazování letounů z výzbroje světových armád může být jejich představení v Česku jednou z posledních možností je spatřit v letové ukázce.

„F-4 Phantom II je skutečnou definicí třetí generace bojových letounů, která dominovala zejména v šedesátých letech. Oproti modernějším strojům může tato ikona vietnamské války překvapit velikostí, kdy na délku dosahuje bezmála dvaceti metrů, či maximální rychlostí přesahující Mach 2,2,“ uvádí předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík na oficiálních webových stránkách události.

Těžký dvoumotorový stíhač McDonnell Douglas F-4 Phantom II byl původně navržen jako palubní stíhací letoun pro Námořnictvo Spojených států amerických. Postupem času však našel uplatnění i v jiných odvětvích vojenské praxe, včetně průzkumu či podpory pozemních sil. Celkem bylo vyrobeno více než pět tisíc kusů, čímž Phantomy překonávají legendární stroje F-16. Aktuálně využívá letouny F-4 v různých variantách také Jižní Korea, Řecko nebo Írán. Turecká armáda disponuje třiceti stoji v modernizované verzi F-4E-2020 Terminator s vylepšenou avionikou a přizpůsobením pro moderní výzbroj.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář