Čeští stíhači budou zajišťovat Air Policing na Slovensku

02.08.2022

Čeští stíhači budou zajišťovat Air Policing na Slovensku
Čeští stíhači budou zajišťovat Air Policing na Slovensku (Zdroj: Aeroweb.cz)

České Gripeny budou nejméně do konce roku 2023 pomáhat s ochranou vzdušného prostoru Slovenska. „Na vládě jsme dnes projednali pomoc Slovensku při ochraně jeho vzdušného prostoru. Takzvaný Air Policing budou Češi s letouny JAS-39 Gripen poskytovat od září letošního roku do konce roku 2023. Na ochraně slovenského vzdušného prostoru se má podílet rovněž Polsko,“ uvedla minulou středu na svém twitterovém profilu ministryně obrany ČR a poslankyně Parlamentu ČR za ODS Jana Černochová.

JAS-39 Gripen AČR / Foto: natodays.cz
JAS-39 Gripen AČR / Foto: natodays.cz

Slovensko chce v blízké budoucnosti vyřadit z aktivní vojenské služby stíhací letouny MiG-29. Nyní slovenské vzdušné síly čekají na dodání již dříve objednaných strojů F-16. Výroba nových letounů však nabrala zpoždění a Slovensko bylo nuceno požádat o pomoc se zajištěním vlastního vzdušného prostoru Českou republiku a Polsko. Čeští letci budou hlídat slovenské nebe ze své domovské základny v Čáslavi. Další detaily mise budou upřesněny podepsáním společné deklarace mezi zainteresovanými státy, která bude signována v následujících týdnech.

Slovensko si objednalo nové letouny F-16 před čtyřmi lety. Kontrakt zahrnuje celkem 14 stíhaček v nejmodernější variantě Block 70/72 včetně výcviku personálu, munice a dvouleté logistické podpory. První stroje měli slovenští letci převzít koncem letošního roku a další o rok později. Vlivem problémů se subdodavateli amerického výrobce nasadí slovenské letectvo nové letouny do aktivní služby pravděpodobně až v roce 2025.

Slovensko zaplatí za doposud nejdražší modernizační projekt armády v novodobé historii země zhruba 1,6 miliardy eur. Letouny F-16 upřednostnil kabinet někdejšího premiéra Petera Pellegriniho před švédskými letouny JAS-39 Gripen.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář