Stát zvažuje koupi letadla na hašení rozsáhlých požárů

03.08.2022

Stát zvažuje koupi letadla na hašení rozsáhlých požárů
Stát zvažuje koupi letadla na hašení rozsáhlých požárů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Z čerstvých zkušeností ze zásahů v oblasti Českého Švýcarska vyplynuly úvahy o koupi jednoho hasicího letadla, které by v budoucnu pomáhalo při zvládání rozsáhlých lesních požárů a podobných katastrof. Píše o tom server Z dopravy.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by bylo za tímto účelem nejvhodnější využít možnosti sdružených evropských nákupů. „To znamená mít evropskou flotilu v různých zemích, aby byla dostačující pro rozsah požárů, který tady je. Aby to skutečně dávalo nějaký smysl, co jednotlivé země nakupují,“ řekl Rakušan. Dle ministrova tvrzení hrozí riziko vzniku lesních požárů vlivem proměny klimatických podmínek stále častěji. V každém případě jsou podle něj úvahy o pořízení jednoho hasicího letounu ze státních prostředků namístě.

Evropská pomoc sice zafungovala a okamžitě nabídlo své prostředky například Polsko, Slovensko, Itálie, Švédsko nebo Španělsko. Nicméně také německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková při nedávné návštěvě České republiky poukázala na potřebu vybudování mezinárodní sítě hasicích letadel ve střední Evropě.

Letadlo Canadair CL-415
Letadlo Canadair CL-415

Požár v Českém Švýcarsku vypukl v neděli a vlivem silného větru se během následujících dnů rozšířil i přes hranice do Saska. Les v národním parku pomáhaly hasit mimo jiné dva letouny Canadair z Itálie a následně je vystřídaly letouny Air Tractor ze Švédska. Stroje nabíraly vodu k hašení z jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem. Ještě v pondělí nad národním parkem České Švýcarsko operovalo celkem 18 vrtulníků a pět letounů.

Podle satelitních snímků a zpráv z oblasti požár zasáhl území o celkové rozloze zhruba 1 060 hektarů. Poslední zprávy tvrdí, že požár se hasičům postupně daří dostávat pod kontrolu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář