Slovensko nakoupí bez soutěže dva vrtulníky AgustaWestland

15.08.2022

Slovensko nakoupí bez soutěže dva vrtulníky AgustaWestland
Slovensko nakoupí bez soutěže dva vrtulníky AgustaWestland (Zdroj: Aeroweb.cz)

Flotilu ministerstva vnitra Slovenské republiky doplní dva vrtulníky. Vláda Eduarda Hegera narychlo schválila nákup dvou vrtulníků AgustaWestland. Nutno podotknout, že nákup by měl proběhnout bez jakékoliv soutěže. Resort odůvodnil neobvyklý postup válečným konfliktem na Ukrajině. Informaci publikoval slovenský zpravodajský portál aktuality.sk.

Ve službách slovenského ministerstva vnitra jsou aktuálně dva stroje Mi-171, které měly původně sloužit až do roku 2027. Nicméně po významném omezení vztahů s Ruskou federací a s tím související ztrátou možnosti servisování obou vrtulníků, bylo rozhodnuto o nákupu dvou zánovních vrtulníků AgustaWestland – konkrétně AW-139 a AW-189. Odhadovaná hodnota nákupu se pohybuje kolem 28 milionů eur, přičemž každý vrtulník bude dodán jiným dodavatelem.

AW-139
AW-139

AW-139 bude využit primárně ve službách policie a v souladu s jeho posláním bude mimo jiné vybaven palubním jeřábem a pátracími světlomety. Stroj, který doposud nesl registraci M-CSTL, má aktuálně nalétáno jen 16 letových hodin, přičemž většinu absolvoval v rámci zkušebních letů. AW-189 má nálet 876 letových hodin. Vrtulník bude dodán s hasicím bambi vakem a s navijákem pro slaňování například během záchranných operací. Pravděpodobně se bude jednat o stroj s dosavadním poznávacím označením HB-XLQ.

Flotila slovenského ministerstva vnitra se tedy nově bude skládat z vrtulníků tří různých typů, což vyvolává otázky z řad kritiků ohledně finanční náročnosti takového řešení. Dlouhodobou vizí resortu je doplnění letky na konečný počet pěti strojů.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář