Nehoda Hurricanu se vyšetřuje, technické závadě nic nenasvědčuje

16.08.2022

Nehoda Hurricanu se vyšetřuje, technické závadě nic nenasvědčuje
Nehoda Hurricanu se vyšetřuje, technické závadě nic nenasvědčuje (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na leteckém dni v Chebu v neděli odpoledne havaroval letoun Hawker Hurricane Mk.IV. Při nehodě zahynul jeho pilot, jedna osoba na zemi utrpěla lehké zranění. Šlo o poslední letuschopný stroj ve verzi Mk.IV na světě. Podle prvotních hodnocení vyšetřovatelů Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) nic nenasvědčuje technické závadě letounu před nehodou.

Hawker Hurricane Mk.IV
Hawker Hurricane Mk.IV / Foto: Ilja Petřík

Letoun havaroval mimo areál letiště, a to mezi domy a místní komunikaci v městské části Podhrad. Tuto skutečnost potvrzují rovněž videozáznamy pořízené přihlížejícími diváky. Na místo nehody okamžitě vyrazily složky integrovaného záchranného systému, které byly podle vyjádření organizátora akce připraveny k zásahu po celou dobu konání leteckého dne.

Organizátoři letecký den ukončili bezprostředně po nehodě. Policie ČR ve spolupráci s inspektory ÚZPLN nyní zjišťuje okolnosti a příčiny nehody. Server iRozhlas.cz včera s odkazem na vyšetřovatele ÚZPLN Josefa Bejdáka uvedl, že stroj byl až do poslední chvíle plně letuschopný a dosavadní ohledání řídicích prvků nepotvrdilo žádnou závadu, která by byla na řízení letadla.

Britská historická stíhačka patřila do flotily pražského Leteckého muzea Točná.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář