Zástupci maďarského letectva přiletí opět na Dny NATO, po 10 letech se vrací i Estonci

26.08.2022

Zástupci maďarského letectva přiletí opět na Dny NATO, po 10 letech se vrací i Estonci
Zástupci maďarského letectva přiletí opět na Dny NATO, po 10 letech se vrací i Estonci (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ani na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR nebude chybět dynamická ukázka letounu JAS-39 Gripen maďarského letectva. Maďarští piloti navíc poprvé předvedou svůj bitevní vrtulník Mi-24. Mimo to po dlouhých deseti letech přiletí i zástupci estonského letectva.

Maďarsko je na Dnech NATO tradičním účastníkem. „Jsme zvědavi i na ukázku Mi-24, jehož letové schopnosti na Dnech NATO zatím předváděli pouze čeští piloti,” komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Letoun JAS-39 Gripen netřeba v tuzemských končinách dlouze představovat. Stejně jako bitevní vrtulník Mi-24, který je známý též pod armádním kódovým označením „Hind”. Maďarské vrtulníky Mi-24 byly nedávno modernizovány, tudíž existuje předpoklad, že zůstanou ve výzbroji ještě několik let. Gripeny zajišťují obranu maďarského vzdušného prostoru od roku 2006. Maďarské letectvo provozuje stejně jako česká armáda 12 jednomístných a dva dvoumístné letouny tohoto typu. Maďarsko má letouny pronajaté od Švédska.

Letoun JAS-39 Gripen / Foto: natodays.cz
Letoun JAS-39 Gripen / Foto: natodays.cz
Vrtulník Mi-24
Vrtulník Mi-24 „Hind“ / Foto: natodays.cz

Prezentaci pobaltských států na Dnech NATO zkompletuje Estonsko. Estonci představí na statické ukázce svůj transportní letoun M28 Skytruck. „Estonským potvrzením účasti jsme byli velmi příjemně překvapeni, nejen proto, že tento stát nepatří mezi pravidelné účastníky naší akce a představí se teprve podruhé,“ uvedl za organizační štáb Zbyněk Pavlačík.

Skytruck je jednou z verzí letounu M28 polského výrobce PZL Mielec. Estonsko Skytrucky využívá k přepravě vojáků a armádního materiálu nebo též během námořního hlídkování. Letoun je schopen provádět přesné bojové výsadky nebo také pátrací a záchranné mise.

Letoun M28 Skytruck / Foto: natodays.cz
Letoun M28 Skytruck / Foto: natodays.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář