Letiště České Budějovice se dočká rozšíření provozu, pomůže ŘLP

01.09.2022

Letiště České Budějovice se dočká rozšíření provozu, pomůže ŘLP
Letiště České Budějovice se dočká rozšíření provozu, pomůže ŘLP (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letiště České Budějovice je tři roky po modernizaci, avšak doposud slouží prakticky jen pro provoz malých letadel a letecké záchranné služby. Vedení areálu dlouhodobě pracuje na získání potřebných certifikací a zavedení velké charterové dopravy. Tento proces může v blízké budoucnosti skončit, protože se do fungování zapojí státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP).

Podle ministra dopravy by charterové spoje z Budějovic mohly létat od roku 2024, současně bude areál letiště částečně sloužit také pro cargo lety. „Je to reálný termín. Určitě se nestane, že tu budeme mít tisíce letadel, ale v sezoně by to mohlo být sedm až osm větších letadel denně,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba. Vedení kraje také jedná s potenciálním zájemcem o provoz letiště – společností Accolade.

Letiště České Budějovice / Foto: Facebook.com @BudweisAIRPORT
Letiště České Budějovice / Foto: Facebook.com @BudweisAIRPORT 

V horizontu tří až čtyř let ŘLP také uvažuje o zavedení systému Remote Tower na budějovickém letišti  – to znamená řízení provozu ze vzdálené věže. Záměr potvrdil Jan Klas, ředitel ŘLP. Koncept Remote Virtual Tower (RVT) je formou řízení letiště pomocí moderních technologií ze vzdáleného pracoviště. Koncept RVT byl původně vyvinut pro letiště s nízkou úrovní provozu, ale v roce 2021 byl implementován také na frekventovaném mezinárodním letišti London City Airport, mimo to je systém aktuálně využíván například v německém Lipsku.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář