Přípravy Dnů NATO vrcholí – poprvé zažijeme průlet F-35, ale ruší se některé dříve potvrzené účasti

16.09.2022

Přípravy Dnů NATO vrcholí – poprvé zažijeme průlet F-35, ale ruší se některé dříve potvrzené účasti
Přípravy Dnů NATO vrcholí – poprvé zažijeme průlet F-35, ale ruší se některé dříve potvrzené účasti (Zdroj: Aeroweb.cz)

Návštěvníky letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR čeká další velká premiéra. V průletu se představí dva letouny 5. generace F-35 Lightning II nizozemského letectva.

„Tento průlet se nám podařilo vyjednat díky podpoře našeho hlavního partnera, firmy Lockheed Martin, a jsme rádi, že Dny NATO díky tomu drží ve střední Evropě primát v představování těchto nejmodernějších bojových letounů 5. generace,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. V areálu bude k vidění model letounu stejného typu v měřítku 1 : 1 v českých barvách. Návštěvníci budou moct americké stroje porovnat také v kontextu nedávného oznámení o modernizaci letectva AČR, a to s nejmodernějším letounem od společnosti Saab – Gripenem E, který se předvede v dynamické ukázce.

F-35 Lightning II / Foto: natodays.cz
F-35 Lightning II / Foto: natodays.cz

Kromě toho se představitelé Spojených států týden před zahájením akce rozhodli k výraznému rozšíření účasti amerického letectva. Již v úterý na mošnovském letišti přistál společně se strategickým bombardérem B-52 i transportní letoun C-17 Globemaster III, který na své palubě přivezl víceúčelový bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Kromě těchto dvou čerstvě potvrzených strojů bude na letišti k vidění také C-5M Super Galaxy a dvojice vrtulníků UH-1 Venom a AH-1 Viper.

Za domácí leteckou scénu se na akci předvede mimo jiné přední světový akrobat a instruktor Centra leteckého výcviku LOM Praha, Martin Šonka. Pro fanoušky si připravil sólovou ukázku na cvičném letounu Zlín Z-142C AF. Poprvé v historii se na akci předvede v letové ukázce také ryze český letoun L 410 NG z dílny Aircraft Industries a nebude chybět ani cvičný Aero L-39NG.

Aero L-39NG / Foto: natodays.cz
Aero L-39NG / Foto: natodays.cz

Zatímco na Letišti Leoše Janáčka Ostrava již dosedají první letošní účastníci, zároveň organizátoři akce oznamují zrušení některých příletů z důvodu operačního vytížení. Návštěvníci bohužel letos neuvidí alianční letoun E-3A AWACS, C-130J Super Hercules, bezpilotní stroj RQ-7 Shadow, hornoplošník Do 228, slovinské letouny PC-9M, německý vrtulník Sea King nebo americký CH-47 Chinook. Svou účast zrušil také britský Eurofighter Typhoon, a to v souvislosti s nedávným úmrtím královny Alžběty II.

Rozpis příletů a nácviků jednotlivých letadel společně s programem akce je možné dohledat na webových stránkách události nebo prostřednictvím mobilní aplikace Dny NATO 2022. Dopolední část programu bude živě přenášena na kanálu ČT24 České televize.

Také v rámci letošních Dnů NATO mohou fanoušci letectví vybrat nejpovedenější leteckou ukázku. Soutěž bude probíhat prostřednictvím hlasování na sociální síti Facebook. Vítěz obdrží tradičně z rukou ostravského primátora pohár a pamětní list.

Frecce Tricolori na Dnech NATO 2016 / Foto: natodays.cz
Frecce Tricolori na Dnech NATO 2016 / Foto: natodays.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář