Kauza 737 MAX má další dohru, Boeing bude platit za klamání investorů

28.09.2022

Kauza 737 MAX má další dohru, Boeing bude platit za klamání investorů
Kauza 737 MAX má další dohru, Boeing bude platit za klamání investorů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Boeing čelí další pokutě za svá pochybení v kauze 737 MAX. Boeing se dohodl s americkou burzovní komisí (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC) na výši vyrovnání za klamání investorů o provozní bezpečnosti letounu 737 MAX. Výše vyrovnání činí 200 milionů dolarů. Dohoda o vyrovnání byla oznámena ve čtvrtek.

Důvodem sankce je postup Boeingu po první nehodě letounu 737 MAX společnosti Lion Air v Indonésii. Dle názoru burzovního regulátora vedení společnosti už tou dobou vědělo, že stroj není bezpečný kvůli vadám automatického systému řízení MCAS. Boeing však investory o těchto skutečnostech neinformoval a ujišťoval veřejnost, že letouny 737 MAX jsou bezpečné. Stejná situace se opakovala i v případě nehody Ethiopian Airlines, kdy vedení společnosti v čele s generálním ředitelem Dennisem Muilenburgem ubezpečovalo veřejnost, že se systémem řízení MCAS není žádný problém.

Boeing 737 MAX 8 aerolinek Lion Air
Boeing 737 MAX 8 aerolinek Lion Air

Komise uvedla, že vedení Boeingu upřednostnilo zisk před životy lidí. Dle vyjádření burzovního regulátora mají veřejně obchodovatelné firmy poskytovat úplné a věrohodné informace i ve chvíli, kdy dojde k takto závažným událostem. „Společnost Boeing a její bývalý šéf Dennis Muilenburg v této nejzákladnější povinnosti selhali,“ uvedla SEC.

Letecká nehoda Boeingu 737 MAX Ethiopian Airlines
Letecká nehoda Boeingu 737 MAX Ethiopian Airlines

Začátkem roku 2021 Boeing souhlasil s uhrazením vyrovnání ve výši 2,5 miliardy dolarů, čímž se vyhnul trestnímu stíhání. Součástí vyrovnání byla také pokuta ve výši 243,6 milionu dolarů. Větší část vyrovnání byla určena na kompenzace leteckým společnostem.

Dennis Muilenburg přistoupil na dohodu o zaplacení pokuty jeden milion dolarů. „Muilenburg či kdokoliv další, kdo přesvědčil vládu po první nehodě, aby letadla dál byla v provozu, by měl být plně vyšetřován za tento postup, který je svojí povahou kriminální,“ reagoval zakladatel advokátní kanceláře Clifford Law Offices Robert Clifford.

Boeing vyplatil svému generálnímu řediteli při jeho odchodu ze společnosti odstupné a penzijní připojištění v celkové výši 62 milionů dolarů.

V důsledku dvou nehod letounů Boeing 737 MAX zahynulo 346 osob. Letouny tohoto typu byly následně uzemněny po dobu 20 měsíců.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář