Přes 40 ostrých startů, české Gripeny se vrátily z Pobaltí

14.10.2022 3 příspěvky

Přes 40 ostrých startů, české Gripeny se vrátily z Pobaltí
Přes 40 ostrých startů, české Gripeny se vrátily z Pobaltí (Zdroj: Aeroweb.cz)

České stíhací letouny JAS-39 Gripen mají za sebou půlroční působení v Litvě v rámci Integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO. Na konci září čeští letci zamířili zpět na svou domovskou základnu v Čáslavi. České piloty vystřídali příslušníci polských vzdušných sil s letouny F-16.

JAS-39 Gripen / Foto: facebook.com @ArmadaCeskerepubliky
JAS-39 Gripen / Foto: facebook.com @ArmadaCeskerepubliky

Úkolové uskupení bylo součástí mise NATO pro zabezpečení vzdušného prostoru pobaltských států, které nemají vlastní nadzvukové letectvo. „Úspěšně jsme absolvovali naše sedmé nasazení v zahraničí. I přesto, že mise byla v jejím průběhu prodloužena na žádost litevské vlády ze čtyř na šest měsíců, úkol jsme úspěšně splnili,“ komentuje misi velitel 21. základny taktického letectva brigádní generál Jaroslav Míka na webových stránkách základny.

JAS-39 Gripen / Foto: facebook.com @ArmadaCeskerepubliky
JAS-39 Gripen / Foto: facebook.com @ArmadaCeskerepubliky

„Za dobu našeho působení v Pobaltí jsme provedli více než čtyři desítky ostrých startů, takzvaných ‚Alpha Scramble‘, a ve vzduchu strávili stovky letových hodin. Nebyli jsme na to sami. Z důvodu posílení východního křídla NATO tu společně s námi z letecké základny v Šiauliai první čtyři měsíce působilo španělské letectvo s jejich F-18, aby poté bylo vystřídáno partnery z Maďarska s jejich letadly JAS-39 Gripen. A zároveň tu byli i francouzští stíhači s letouny Mirage 2000, kteří vzlétali z estonského Ämari,“ uvedl velitel českého úkolového uskupení enhanced Air Policing (ÚU eAP) podplukovník Michal Daněk.

Gripeny startovaly k různým typům letounů, které nekomunikovaly s řízením letového provozu, neměly letové plány nebo měly špatně nastavené či neaktivní odpovídače. Čeští armádní piloti se společně s aliančními partnery zúčastnili také mnoha výcvikových letů, při nichž procvičovali kooperaci s ostatními letadly, námořními prostředky či pozemními jednotkami.

Aktuálně české vzdušné síly chrání společně s polskými kolegy v rámci Integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO vzdušný prostor Slovenska.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Jaderné cvičení.

18.10.2022 v 9:32 Josef

Zatím má tuzemské letecvo vybavení "jen" na mise v Pobaltí, a nemůže se zůčastnit jaderného harašení NATO nad Belgií, ale někdo se tu snaží dotlačit ČR k nákupu F-35 a zařadit nás do "klubu".  Vracíme se do doby kdy platilo heslo "Se Sovětským Svazem padla bída na zem",  nyní je však ten svrab a neštovice v režii USA. 

Odpovědět

RE: Jaderné cvičení.

18.10.2022 v 12:12 igi

musim povedat ze vase prispevky su zjavne len prietokovy ohrievac ruskej propagandy. Ake jadrove haraseni? odkial to mate? registrujete vobec co sa vo svete deje?

vsetci pricetni ludia si vsimli, ze kremel prakticky od prveho dna svojej agresie voci susednemu statu dennodenne uistuje cely svet, ze nebude vahat pouzit jadrove zbrane. Ruske statne televizie sa predhanaju v odhadoch, kolko atomoviek treba na vymazanie londyna alebo pariza, a nacionalisti sa prekrikuju jak je ukrajina ruska a kto dalsi je este rusky. Odhliadnuc od zjavneho faktu ze ruska spolocnost bola systematicky pripravovana na planovanu vojnu minimalne od kradeze krymu, vid dehumanizacia ukrajincov (rozpravka o banderovcoch), medzinarodne vojnove hry a podobne absurdity...

"Nestovice v rezii USA" v praxi vyzerali tak, ze pred agresiou prislo velmi vagne a pasivne varovanie o "velmi zasadnych sankciach, ale vojenskom nezapojeni". Z toho sa putler urcite dobre zasmial. A teraz ked putlerova hrdzava armada prehrava svoju 3dnovu vojnu, ktorej ucelu nikto nerozumie, a Medvedev dennodenne basni o totalnej apokalypse, tak USA upozornia ze na jadrovu eskalaciu budu reagovat. To je to haraseni USA? Ze konecne naznacia nejaku inu reakciu nez len sankcie? Nerozumiem ako moze pricetny clovek prist k takym zaverom ako vy. Nedava to zmysel, ani sprava, ani zlava, nijako.

 

Odpovědět

RE: Jaderné cvičení.

19.10.2022 v 7:19 Radek

Do jaderného klubu bychom se museli přihlásit sami a ostatní by to museli schválit. Zatím jsme žádný zájem neprojevili. Na rozdíl od Polska, které chápu - sousedí přímo s Ruskem a Běloruskem. O F-35 se vyjednává. Pokud jednání nebude úspěšné (výhodné pro ČR), je dost času na JAS-39E/F. Preferuju ale F-35 - bude je mít většina států NATO a Rusko se jich bojí, navíc je to řešení na 40 let. Gripeny odvedly skvělou práci a nebýt agrese Ruska, byly by Gripeny E/F nejlepším řešením. Jenže Rusko (a za ním Čína).

Odpovědět

Přidat komentář