Tecnam představil P2012 STOL, verzi pro krátká letiště

17.10.2022

Tecnam představil P2012 STOL, verzi pro krátká letiště
Tecnam představil P2012 STOL, verzi pro krátká letiště (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tecnam představil P2012 STOL, upravenou verzi svého pístového dvoumotorového letounu P2012 Traveler s vylepšenými výkony pro použití na krátkých letištích. Italský výrobce tvrdí, že nový letoun dokáže překonat jeho stárnoucí konkurenty v pohodlí a užitečném zatížení.

Letoun P2012 STOL / Foto: tecnam.com
Letoun P2012 STOL / Foto: tecnam.com

Tecnam uvedl, že letoun bude schopen provozu v regionální osobní a nákladní dopravě na nejnáročnějších komerčních letištích na světě, a to včetně neupravených ploch už od délky 1 000 stop.

Tecnam letounem P2012 STOL cílí na segment trhu letecké dopravy, který považuje za opomíjený a předpokládá v něm prostor k růstu. „Mnoho regionálních operátorů obsluhuje malá odlehlá letiště, přičemž využívají zastaralé typy letadel, které byly navrženy před desítkami let a již nesplňují očekávání soudobého zákazníka,“ uvedla společnost.

Kabinu letounu bude možné upravit do konfigurace se sedadly až pro devět cestujících a dva členy posádky. Tecnam dále uvedl, že právě pohodlný a dobře vybavený interiér odlišuje P2012 STOL od ostatních letadel v segmentu. Mezi konkurenty P2012 STOL patří například Britten-Norman BN-2 Islander, Cessna 208B Grand Caravan nebo de Havilland Twin Otter.

Interiér P2012 STOL / Foto: tecnam.com
Interiér P2012 STOL / Foto: tecnam.com

Tecnam také doplnil, že letadlo na začátku letošního roku dokončilo letové testy a proces certifikace zahájí příští rok.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Tecnam


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář