Letoví dispečeři ABS Jets získali prestižní certifikaci FAA

21.10.2022

Letoví dispečeři ABS Jets získali prestižní certifikaci FAA
Letoví dispečeři ABS Jets získali prestižní certifikaci FAA (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letový dispečink a oddělení plánování letů společnosti ABS Jets slaví významný úspěch. Dva dispečeři Jan Marx a Vojtěch Václavík složili prestižní certifikační zkoušku FAA.

Jan Marx a Vojtěch Václavík / Foto: absjets.com
Jan Marx a Vojtěch Václavík / Foto: absjets.com

„Zkouška jako celek byla mnohem těžší a náročnější, než jsem původně očekával nebo si dokázal představit. O to více si však této licence vážím, dosáhl jsem jí po téměř šesti měsících studia,“ komentuje svůj úspěch na webových stránkách společnosti Jan Marx, zástupce manažera pro plánování letů ve společnosti ABS Jets. Podle Jana Marxe je licence FAA celosvětově nejuznávanější licencí mezi širokou odbornou veřejností.

Během přípravy na přezkoušení museli oba dispečeři absolvovat několikaměsíční dálkové studium, které obnášelo online přednášky, cvičení a průběžné testování. Následně složili v Cincinnati (USA) dva náročné vstupní testy, z nichž každý trval téměř tři hodiny. Následoval týdenní kurz zakončený závěrečným testem a ústní zkouškou.

Samotné přezkoušení pod dozorem examinátora FAA trvalo dokonce šest hodin v kuse. „Bylo opravdu těžké udržet koncentraci. Úkolem bylo mimo jiné ručně vypočítat letový plán, který zohlednil četné podmínky, včetně komplexní předpovědi počasí,“ komentuje průběh náročné zkoušky Jan Marx. „Upřímně doufám, že náš úspěch bude inspirací i pro ostatní kolegy v našem oddělení,“ dodal.

Letouny společnosti ABS Jets / Foto: Facebook.com @ABS Jets
Letouny společnosti ABS Jets / Foto: Facebook.com @ABS Jets

Společnost ABS Jets nabízí kromě komplexního portfolia letecké přepravy také plánování, odbavování letů a servis letecké techniky ve střediscích údržby v Praze a Bratislavě.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář