Piloti Aera přeletěli modernizované Albatrosy do Afriky

11.11.2022

Piloti Aera přeletěli modernizované Albatrosy do Afriky
Piloti Aera přeletěli modernizované Albatrosy do Afriky (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Aero Vodochody zajišťuje servis a modernizace letounů pro zákazníky z různých částí světa. Nedávno se z Aera vydala trojice letounů L-39ZA Albatros do Nigérie. Letouny prošly generální opravou a o jejich návrat na domovskou základnu v Kanu se postarali zkušební piloti Aera. „Tento způsob dodání letounů zákazníkovi je poměrně unikátní, přelet byl navíc náročný i kvůli dlouhé vzdálenosti a těžkým klimatickým podmínkám,“ uvádí společnost v tiskovém prohlášení.

Do kokpitů letounů usedli piloti Vladimír Továrek, Vytautas Požela a Radovan Cingel. Cesta z Vodochod do Nigérie dlouhá 5 000 kilometrů zabrala trojici čtyři dny, přičemž každý z pilotů strávil ve vzduchu 13 hodin. Technická mezipřistání provedli v Dijonu (Francie), Valencii (Španělsko), městě Ghardája (Alžírsko), Tamanrassetu (Alžírsko) a Agadezu (Niger).

O netradiční přelet Albatrosů do Nigérie se postarali piloti Vladimír Továrek, Vytautas Požela a Radovan Cingel / Foto: Aero Vodochody
O netradiční přelet Albatrosů do Nigérie se postarali piloti Vladimír Továrek, Vytautas Požela a Radovan Cingel / Foto: Aero Vodochody

„Standardní je, že se letouny dopravují k zákazníkovi v rozebraném stavu. Po opětovném sestavení přijedou na místo naši piloti, provedou cvičný zálet letounů a následně předávací let se zástupcem zákazníka. Přelety po vlastní ose jsou organizačně daleko náročnější, především z pohledu logistiky a požadavků na koordinaci jednotlivých aktivit. Nejen že je třeba vyřídit povolení k přeletu vojenských letounů nad územím všech států, ale také zajistit jejich další podporu, jako doprovodný letoun s posádkou a mechaniky, přísun paliva a kyslíku na všech zastávkách či zajistit bezpečnost posádky během mezipřistání. To vše vyžaduje dokonalou součinnost celého týmu odborníků nejen z Aera, ale i z dalších externích institucí, která v tomto případě fungovala dokonale,“ uvedl v tiskovém prohlášení Aera Vodochody Vladan Resner.

Náročnost přeletu okomentoval také jeden z jeho přímých účastníků. „Poslední úsek cesty na letiště Kano v Nigérii se nesl ve znamení zhoršujícího se počasí, kdy letiště bylo obklopené bouřkami a samotné přistání proběhlo ve velmi silném dešti v podstatě v poslední možné chvíli. I přes tuto nepříjemnost jsme ale vše zvládli a letouny zdárně předali zákazníkovi,“ uvedl Vladimír Továrek, testovací pilot Aera Vodochody.

Modernizované Albatrosy letěly z Aera až do Afriky / Foto: Aero Vodochody
Modernizované Albatrosy letěly z Aera až do Afriky / Foto: Aero Vodochody

Letouny nigerijské armády přivezl do České republiky v červenci 2020 transportní letoun Antonov An-124. Následovala série technických kontrol a prací v rámci jejich generálních oprav a modernizace. Nigerijské letouny byly nově vybaveny systémy EFIS, které v pilotních kabinách digitálně zobrazují letové informace, a také head-up displeji.

„Nigérie je za poslední roky již pátým zahraničním zákazníkem, který se rozhodl pro generální opravu a celkovou modernizaci starších typů letadel L-39 Albatros. Aero s těmito zákazníky úzce spolupracuje také v otázce budoucího nákupu nejnovějšího letounu L-39NG, který úspěšně prošel nezbytnými certifikacemi a jeho prodejům do dalších zemí tak již nic nebrání,“ uvádí Aero v závěru tiskové zprávy.

Mohlo by vás zajímat

Témata

AERO Vodochody


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář