Databáze letišť a letecká mapa jsou nově on-line, tištěná verze Profi končí

21.11.2022

Databáze letišť a letecká mapa jsou nově on-line, tištěná verze Profi končí
Databáze letišť a letecká mapa jsou nově on-line, tištěná verze Profi končí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nová verze mobilní aplikace Databáze letišť pro telefony a tablety má za sebou první úspěšnou sezónu. Rodina digitálních produktů Databáze letišť nyní hlásí další přírůstek. K mobilním aplikacím pro telefony a tablety s operačním systémem Android a iOS nově přibylo on-line rozhraní pro internetové prohlížeče. 

Webové rozhraní je optimalizováno pro zobrazení na větších obrazovkách stolních počítačů i na malých displejích tabletů a mobilních telefonů. Je zde možné najít informace o všech letištích z Databáze letišť a také leteckou mapu ve všech oblíbených měřítkách. Měřítko mapy se automaticky mění se zobrazenou úrovní přiblížení. V mapě jsou zakresleny všechny letecké objekty a vzdušné prostory. Na jednotlivé letecké objekty je možné kliknout a zobrazit si o nich podrobné informace. Kromě toho je samozřejmě možné vyhledat zájmové body za pomoci tlačítka lupy.

Nová online Databáze letišť Patrik Sainer
Databáze letišť a letecká mapa jsou nově on-line / Foto: Patrik Sainer

Do budoucna vydavatelé plánují propojit webovou aplikaci s mobilní verzí pro tablety a telefony zavedením uživatelských účtů. Následně by mělo být možné v mapě na počítači zobrazit záznam proletěných letů, uložené vlastní body a naplánované tratě z mobilní aplikace.

V další fázi rozšíření vydavatelé zamýšlí vytvořit modul pro plánování letů pro mobilní aplikaci. Let, který si pilot naplánuje na počítači v pohodlí domova, se pak automaticky zobrazí v mobilní aplikaci na tabletu nebo telefonu. Následně pilot let aktivuje ve svém mobilním zařízení, aby aplikace zahájila navigování po naplánované trati.

Webová aplikace je přístupná zdarma. Roční licence pro mobilní zařízení stojí 850 Kč (platí 12 měsíců od nákupu). Jednu licenci můžete aktivovat zároveň na jednom telefonu a jednom tabletu, může jít i o kombinaci Apple + Android.

Databáze letišť a letecká mapa je nově volně dostupná on-line / Foto: www.dl.cz
Databáze letišť a letecká mapa je nově volně dostupná on-line / Foto: www.dl.cz

Nové vydání Databáze letišť 2023

26. ročník VFR leteckého průvodce Databáze letišť by měl dle edičního plánu vyjít během března 2023. Databáze letišť bude tradičně obsahovat sadu leteckých map.

Databázi je možné objednat přes webové stránky vydavatele, kde je nutné vyplnit v elektronickém formuláři doručovací údaje pro přihlášení k předplatnému. Vydavatelé také dlouhodobě spolupracují se Svazem ultralehkého létání Letecké amatérské asociace ČR. Všichni aktivní členové, kteří uhradí členské příspěvky, obdrží tištěné vydání včetně leteckých map.

Změnou pro rok 2023 je ukončení vydávání Profi verze Databáze letišť v tištěné podobě. Nahradit by ji měly on-line aplikace.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář