Airbus se při vzletu v Limě srazil s hasiči, piloti byli zatčeni

22.11.2022

Páteční nehoda letounu Airbus A320neo společnosti LATAM Airlines na mezinárodním letišti Jorgeho Cháveze v peruánské Limě si vyžádala život dvou hasičů, desítky cestujících byly zraněny. Podle videozáznamů, které se bezprostředně po nehodě rozšířily napříč internetem, najelo hasičské auto do vzlétajícího Airbusu.

Podle oficiálního vyjádření dopravce bylo na palubě letounu celkem 102 cestujících a šest členů posádky. Dvě osoby byly vážně zraněny, 36 lehce. Děsivě vyhlížející srážku přežil jen jeden z trojice hasičů v havarovaném vozu. Podle výkonného ředitele agentury sociálního zdravotního pojištění EsSalud byl 31letý hasič převezen do nemocnice v kritickém stavu.

Dopravní letoun se s cisternou srazil v době, kdy na letištní ploše probíhalo cvičení záchranných složek. Začaly se tak objevovat teorie, že nehodu mohla způsobit letová posádka. Policie po nehodě piloty zatkla. Proti jejich uvěznění se obratem ozvala Mezinárodní federace asociací dopravních pilotů (IFALPA). V prohlášení vyzvala k důkladnému prošetření okolností nehody. „Považujeme za nepřijatelné, aby posádka byla zatčena. Může to vést k přesvědčení veřejnosti, že za nehodu mohli právě piloti,“ uvedla IFALPA. Piloti byli podle místních médií záhy propuštěni.

Provozovatel letiště v tiskové zprávě potvrdil, že v době nehody probíhalo cvičení letištních složek záchranného systému. Řídící letového provozu potvrdil začátek cvičení v 15:10, ke srážce došlo v 15:11. Tisková zpráva však neuvádí, zda piloti obdrželi povolení ke vzletu.

Během tiskové konference generální ředitel společnosti LATAM Manuel Van Oordt řekl, že let byl povolen ke vzletu. „Nevíme, proč tam hasičské auto bylo. Nežádali jsme o jejich služby,“ řekl. O viníkovi nehody tak rozhodne až vyšetřování. Prokuratura podle agentury Reuters uvedla, že událost vyšetřuje jako potenciální zabití.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář