Nahrazuje mobilní „appka“ Databáze letišť tištěnou publikaci úplně?

30.01.2023 5 příspěvků

Nahrazuje mobilní „appka“ Databáze letišť tištěnou publikaci úplně?
Nahrazuje mobilní „appka“ Databáze letišť tištěnou publikaci úplně? (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nahrazuje mobilní aplikace Databáze letišť plnohodnotně tištěnou podobu? Pokud si koupím aplikaci a budu ji mít při letu dostupnou na tabletu, nemusím už kupovat a používat tištěnou verzi?

S takovým dotazem mi přišel před pár dny e-mail. Odpověď by mohla zajímat více pilotů. Vzhledem k různým možným úhlům pohledu nelze úplně jednoznačně odpovědět tak či onak. Nicméně obecná odpověď zní: ano – mobilní aplikace plně nahrazuje tištěnou podobu. Rád bych vám však zmínil i ostatní aspekty.

A/ Čistě technicky: ano – úplně všechny informace, které najdete v tištěné podobě, najdete také v mobilní apce. Podrobné letištní informace včetně rozšířených informací ze sekce AD Info, PDF listy z DL Profi, kompletní informace ze všeobecné části GEN (v PDF – eBook) a také kvalitní leteckou mapu v obou měřítkách 1 : 500 000 a 1 : 1 000 000. V mobilní apce však najdete výrazně více. Jsou to podrobné informace o dalších leteckých objektech (heliporty, PG plochy, radionavigační zařízení, vstupní a VFR hlásné body, letecké překážky) a o všech vzdušných prostorech (s uvedením provozní doby, informací o omezeních provozu a hlavně odpovídajících komunikačních frekvencí). Navíc je v apce také podrobná letecká mapa 1 : 200 000. Dále jsou to aktuální (on-line) meteorologické informace včetně meteoradaru, METAR/TAF, regionální QNH a hlášení aktuálního počasí i předpovědí od ČHMÚ. Je zde dostupný také kompletní AIP a VFR příručka ČR. Přidanou hodnotou je určitě spojení mapy s GPS pro zobrazení vaší aktuální polohy a hlavně propracovaná navigace. Trať vašeho letu si můžete nakreslit prstem v mapě nebo jednoduše vybrat ze seznamu letišť a ostatních bodů a apka vás po vámi zadané trati poté spolehlivě povede.

B/ Legislativní aspekt: opět ano - mobilní apka je po legislativní stránce plnou náhradou za informace v tištěné podobě. Letecké předpisy a zákon v této otázce hovoří zcela jasně: pilot má povinnost mít na palubě mapu obsahující aktuální letecké informace. Kdo tuto mapu vydal není důležité (jestli ŘLP, nebo kdokoliv jiný) a formu předpisy také neřeší (jestli papírová, nebo elektronická). To samé platí pro informace o letištích, které si musí pilot také zajistit pro vykonání letu. Mobilní apka je tedy plně vyhovující zdroj informací. To platí samozřejmě pro všechny druhy letecké činnosti – létání s běžnými motorovými letouny (kategorie GA), vrtulníky, větroni nebo s UL letadly (SLZ). Podrobnou analýzu na toto téma zpracoval již v roce 2021 letecký guru Michal Orlita.

C/ Praktická stránka: a zde se dostáváme na tenčí led. Já osobně každému pilotovi doporučuji, aby měl na palubě kromě všech možných elektronických zařízení alespoň papírovou leteckou mapu. Hlavním důvodem je bezpečnost, ale také praktičnost. U každého elektronického zařízení je potřeba počítat s možností výpadku. Vyčerpání baterie se dá v dnešní době vcelku dobře řešit buď palubním napájením nebo powerbankou. S přehřátím od sluníčka je to již horší. Mně osobně takto vypadl tablet kvůli přehřátí chvíli před příletem na letiště a než se mi ho podařilo znovu spustit, už jsem byl dávno po přistání (naštěstí jsem měl s sebou také papírové vydání Databáze letišť jako zálohu). Praktická stránka je také prostá. Pokud letíte po trati a potřebujete, aby vás mobil/tablet vedl, tak je kolikrát pohodlnější zalistovat v papírovém vydání pro získání potřebných informací a ponechat elektronické zařízení v klidu navigovat. To samé platí, pokud si potřebujete něco najít v mapě. Myslím, že těch pár stovek za rok za tištěnou Databázi letišť s leteckými mapami určitě stojí za to.

A na závěr ještě pár odkazů:

Tištěná Databáze letišť 2023 vychází na konci března a až do konce února si ji můžete výhodně předplatit.

Mobilní aplikace pro Apple.

Mobilní aplikace pro Android.

Průvodce apkou.

Zakoupení licence pro zobrazení aktuálních leteckých dat.

Licenční kód pro aktivaci licence v mobilní apce obdržíte e-mailem ihned po zakoupení. Při spuštění vám apka nabídne možnost aktivace licence – vyberte volbu Aktivovat licenci Databáze letišť a následně zadejte vaše nové licenční číslo. Jednu licenci je možné aktivovat na jednom tabletu a zároveň na jednom telefonu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Koupě tištěné databáze i aplikace

30.01.2023 v 22:10 Kuba

Bylo by skvělé nabídnout zvýhodněnou cenu při koupi tištěné Databáze s aplikací. Myslím, že v konečném důsledku by se toho prodalo víc. Já bych byl jedním ze zákazníků. Takto odebírám jen tištěnou.

Odpovědět

RE: Koupě tištěné databáze i aplikace

31.01.2023 v 9:20 mariov8

Přidávám se ke kolegovi, jsem ten samý případ.

Odpovědět

RE: Koupě tištěné databáze i aplikace

31.01.2023 v 12:12 Patrik Sainer

Děkuji za podnět! Již delší dobu uvažuji o této možnosti, ale narazil jsem na technické i praktické nesnáze. Po technické stránce je elektronická licence zpracovávána ve zcela jiném systému než prodej papírových vydání - každý systém se samozřejmě dá předělat, ale bylo by to celkem složité a drahé. Po praktické stránce tištěné vydání vychází jen jednou za rok (vždy na přelomu března/dubna), ale elektronické licence jsou platné od jakéhokoliv okamžiku pořízení (na následujících 12 měsíců). Tím je dán termínový nesoulad.

Na druhou stranu je nákup obou verzí - předplatného tištěného vydání i elektronické licence otázkou vždy jedné on-line platby, která v dnešní elektronické době zabere cca minutu. Proto jsem zatím řešení "bundlu" nechal být. Ale pokud se v budoucnu naskytne nějaké vhodné technické řešení, tak to rád připravím.

Po cenové stránce se snažím držet cenu obou verzí co nejníže a "zvýhodněná cena" by byla již jen symbolická. Myslím, že každý soudný člověk mi v tom dá za pravdu. Všichni víme, kolik tyto pomůcky stojí v jiných státech... A výši prostředků investovaných do vývoje mobilní apky by mi asi nikdo nechtěl věřit - návratnost je aktuálně v nedohlednu. Hlavním problémem je pro mne malý trh omezený jen ČR a SR, ale s tím jsem do toho šel. Chtěl jsem, abychom u nás měli kvalitní apku za přijatelnou cenu. Náklady na vývoj apky jsem bohužel silně podcenil, ale vlak sviští a již se nedá vystoupit :-) Aktuálně bych však potřeboval, aby si novou licenci koupilo co nejvíce pilotů.

A nezapomínejte na možnost licence na mobilní apku zcela zdarma pro členy Klubu Nebeských andělů! Stačí se přihlásit zde: http://www.aerobaze.cz/app/andele.php a licenci obdržíte obratem. Tak to vyzkoušejte :-)

Patrik Sainer, vydavatel vaší Databáze letišť

Odpovědět

Profi verze

31.01.2023 v 14:46 Ondra

Mě osobně bude chybět tištěná verze "Profi" - líbilo se mi vytahovat si jednotlivá letiště ve fromátu A5 a mít je v nákoleníku podle potřeby. Budu asi tedy muset tisknout z APPky - je tedy automaticky i verze Profi součástní nové APP?

Odpovědět

RE: Profi verze

31.01.2023 v 18:04 Patrik Sainer

ANO verze Profi je součástí apky (a od začátku byla) - PDF z Profi je nalinkované ke každému letišti/ploše.

Mne osobně také mrzí, že Profi verze v tištěné podobě skončila, ale bylo to již neudržitelné. Velká část uživatelů Profi verze se přesunula na mobilní apku a tiskový náklad Profi verze tím šel rapidně dolu. A abych nabízel výtisk samotné Profi verze za cca 2.000,- Kč i více mi bylo hloupé (a přitom by to byla nákladová cena ....). Bohužel je to hodně listů potištěného papíru a navíc volné listy s vrtáním (knihařské procesy jsou zavedené spíše na knihy s vazbou - to by u Profi verze nedávalo smysl).

Odpovědět

Přidat komentář