V Praze proběhla první oficiální akce České asociace pilotek

06.02.2023

V Praze proběhla první oficiální akce České asociace pilotek
V Praze proběhla první oficiální akce České asociace pilotek (Zdroj: Aeroweb.cz)

Poslední lednové úterý proběhla první oficiální akce České asociace pilotek (ČAP). Zhruba čtyřicet zájemkyň o letectví si v prostorách CATC vyslechlo informace o poslání organizace a o možnostech podpory, které spolek může poskytnout. Několik žen také dostalo možnost vyzkoušet si simulátory Boeingu 737 Classic a ATR 42/72.

Během zhruba dvouhodinového programu vystoupily všechny zakladatelky, tedy Dana Bauçà Sastre, Rosina Kašičková i Kristina Šantrůčková, které doplnila mluvčí spolku Olga Mokošová. Posláním výhradně ženské organizace je podpora žen ve snaze uspět v odvětví, které je většinově vnímáno jako ryze mužské. „Mužské pomoci a podpoře se však samozřejmě nebráníme, s muži žijeme, létáme, potkáváme se na letišti," řekla Dana Bauçà Sastre. „Budeme pořádat pravidelné přednášky a setkání s cílem, aby se každá mladá holka, máma od dětí nebo i babička dostala do vzduchu. Chceme zpopularizovat létání ve všech možných formách, motivovat mladou generaci, zvednout ji ze židle a dotáhnout na letiště," popsala už dříve poslání spolku.

„Bez podpory Czech Aviation Training Centre by sraz pilotek a žen v letectví neměl takový příjemný ráz. Výkonná ředitelka CATC paní Marta Guthová se tak stala ,kmotrou' této naší akce, když neváhala a poskytla projektu zázemí a za to jsme jí velmi vděčné,“ dodala prezidentka spolku Dana Bauçà Sastre.

ČAP Česká asociace pilotek CATC
V CATC se sešly desítky zájemkyň o letectví / Foto: ČAP

ČAP také připravuje svůj v pořadí už druhý slet, a to 17. června 2023 na letišti v Podhořanech (LKPN) a plánuje se do budoucna účastnit i sletů mezinárodních. Spolek aktuálně navázal spolupráci a požádal o členství ve FEWP (Federation of Europian Women Pilots), organizaci, která spojuje letkyně z různých států Evropy. Každá členská země má jen jednoho reprezentanta a za ČR jím bude právě Česká asociace pilotek.

Jedním z cílů asociace je také pořádat charitativní lety, kde bude možné dopřát křest vzduchem a radost z létání například matkám samoživitelkám.

Další akcí ČAP bude zimní školení, které proběhne 8. března v Praze. Kalendář akcí pro rok 2023 a další informace o České asociaci pilotek je k dispozici na webu a na instagramu . Zájemkyně o členství mohou kontaktovat asociaci na registračním mailu ceskepilotky@gmail.com.

ČAP Česká asociace pilotek CATC

ČAP Česká asociace pilotek CATC

ČAP Česká asociace pilotek CATC
Celý program včetně simulátorů zabral zhruba čtyři hodiny / Foto: ČAP
ČAP Česká asociace pilotek CATC
Zakladatelky ČAP včetně nejmladší generace / Foto: ČAP

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář