Letňany budou mít novou zónu ATZ

03.02.2023

Letňany budou mít novou zónu ATZ
Letňany budou mít novou zónu ATZ (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letiště Letňany, jak je mnoha pilotům jistě známo, nemá v současnosti, na rozdíl od většiny jiných neřízených letišť v Česku, zřízenu zónu ATZ. Leží uvnitř CTR Kbely a pro potřeby provozu neřízených letů všeobecného letectví je v příslušných hodinách aktivován prostor TRA GA. To by se mělo v blízké době dočasně změnit.

V souvislosti s očekávanou rekonstrukcí kbelského letiště totiž bude CTR Kbely deaktivováno a ÚCL proto navrhuje zřídit ATZ Letňany. 

Provozní zóna má zahrnovat prostor o poloměru tři námořní míle kolem středu letňanského letiště. Vzhledem k blízkosti pražských řízených prostorů bude klasický kruh provozní zóny „vykousnutý“ o prostory, jimiž by zasahoval do CTR Praha a CTR Vodochody.

Vertikálně má ATZ sahat od povrchu země do výšky 3000 ft a v místech, kde se nad ATZ nachází TMA II Vodochody a TMA VIII Praha, bude ATZ vertikálně omezena těmito TMA.

ATZ Letiště Praha Letňany LKLT
Zobrazení ATZ v době, kdy není aktivní CTR Vodochody / Zdroj: ÚCL

 

ATZ Letiště Praha Letňany LKLT
Zobrazení ATZ v době aktivace CTR Vodochody / Zdroj: ÚCL

 

Prostor ATZ Letňany je klasifikován jako vzdušný prostor třídy G a jako prostor s povinným rádiovým spojením (RMZ). Letadlo tedy v tomto prostoru musí být vybaveno funkční radiostanicí.

V provozní době bude zajištěno poskytování informací známému provozu službou Letňany RADIO na frekvenci 120,335 MHz.

ATZ letňany má být aktivní pouze v době deaktivace CTR Kbely. Přesný termín rekonstrukcí kbelského letiště zatím není stanoven, ale očekává se předběžně v termínu červenec až listopad tohoto roku.

Bližsí informace jsou na stránkách ÚCL.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář