Další Mitsubishi SpaceJet sešrotován krátce po ukončení celého programu

20.03.2023

Další Mitsubishi SpaceJet sešrotován krátce po ukončení celého programu
Další Mitsubishi SpaceJet sešrotován krátce po ukončení celého programu (Zdroj: Aeroweb.cz)

V pořadí druhý z celkových osmi exemplářů japonského proudového regionálního letounu byl sešrotován na letišti v Moses Lake ve státě Washington. Stalo se tak počátkem března, tedy krátce po nedávném oznámení o ukončení dalšího vývoje.

Od představení programu na pařížské Air Show v roce 2007 uplynulo bezmála 16 let, když se na internetu začaly objevovat fotky a videa ze sešrotování SpaceJetu imatrikulace JA21MJ. Vedení firmy se minulý měsíc rozhodlo program zrušit, protože stále navyšující se cena a další průtahy zapříčinily ztrátu důvěry vedení v celý projekt SpaceJet. Letadlo mělo původně konkurovat Embraeru E170/175.

SpaceJet
Více letových hodin si SpaceJet už nepřipíše / Zdroj: KYODO

Letadlo poprvé vzlétlo v listopadu 2015 a od té doby podstupovalo tisíce letových hodin testů. Většina testů proběhla na v Moses Lake na mezinárodním letišti Grant County (KMWH). K testování bylo vyrobeno osm kusů stroje. Program byl ukončen i přesto, že se v posledních testech SpaceJet ukázal jako bezpečný a spolehlivý letoun. Mitsubishi Heavy Industries se navíc nemusel ani obávat o zákazníky, neboť si zajistil 247 objednávek na SpaceJet.

Mezi potenciálními uživateli byly především americké regionální společnosti a japonští dopravci, mezi jinými například SkyWest Airlines, Mesa Airlines, ANA nebo Japan Airlines. Ani to však nestačilo na další rozvoj programu. Kromě ceny a průtahů ve vývoji výrazně osud SpaceJetu ovlivnily problémy spojené s pandemií koronaviru. Podle japonského výrobce navíc letadlo zaostávalo za konkurencí ve starších technologiích a větší spotřebě paliva. K tomu se přidaly i problémy s nedostatkem pilotů v USA, což v Mitsubishi vyvolalo nedůvěru v americký trh.

Letadlo měla pohánět dvojice motorů Pratt & Whitney PW1200G. V delším uspořádání měl SpaceJet pojmout 81 cestujících. Letadlo původně neslo název Mitsubishi Regional Jet, nicméně během vývoje došlo k přejmenování na stávající SpaceJet. Letadla měla být vyráběna ve dvou verzích, kratší MRJ70 a delší MRJ90. Projekt MRJ 70 byl posléze nahrazen M100. SpaceJet měl být prvním japonským dopravním letadlem od 70. let, kdy skončila výroba turbovrtulového stroje NAMC YS-11.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář